PREKRŠIO ZAKON

Čak ga je i Ranko Debevec prijavio VSTV-u: Sudiju Perića ni penzija neće spasiti

Prema Zakonu, glasanje sudija u Sudskom vijeću je tajno i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita

Perić: Traži spas u penzionisanju. Printscreen

Miralem  Aščić

17.4.2023

Nakon što je Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH formirao predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića, koji je tokom presude Fadilu Novaliću i drugima počinio, kako stoje stvari, disciplinski prekršaj i ozbiljno krivično djelo, uskoro bi protiv njega mogla biti podignuta i disciplinska tužba.

Prekršio Zakon

To znači da će UDT Prvostepenoj komisiji za sudije VSTV-a morati podnijeti tužbu jer je Perić počinio prekršaj. Na taj način će protiv Perića biti pokrenut disciplinski postupak.

Predmet protiv Perića, kako je „Avaz“ odmah objavio, formiran je nakon izricanja presude.

Naime, Perić je u sudnici kazao da je svjestan da to nije praksa, ali da će, ipak, pročitati svoje izdvojeno mišljenje. Prema svemu sudeći, Perić je time prekršio Zakon o krivičnom postupku BiH.

Prema Zakonu, glasanje sudija u Sudskom vijeću je tajno i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita.  

To su utvrdili i pravni stručnjaci i advokati. I ranije su protiv pojedinih sudija zbog ovog prekršaja vođeni postupci. Među njima je i sudija Milan Blagojević iz Banje Luke.

Dvije prijave

Perić je više puta prijavljivan Uredu disciplinskog tužioca zbog svojih stavova u radu Suda, ali i drugih institucija. Perića je, kako saznajemo, dva puta prijavio i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec zbog rada na drugim predmetima.

Međutim, Perić se, prema informacijama „Avaza“, želi domoći penzije. On bi trebao naredne godine u penziju, tačnije za devet mjeseci. Na taj način Perić bi se riješio disciplinskih postupaka i repova koje je ostavio u pravosuđu. Ali pitanje je hoće li krivično odgovarati i šta će poduzeti Državno tužilaštvo.

"Miće" pustio na slobodu

Ovaj predratni tužilac ostao je upamćen po predmetu u vezi sa zloglasnom formacijom "Miće". Naime, on je tada bio postupajući tužilac te je osumnjičene pustio na slobodu.

Poznati novinar Bakir Hadžiomerović objavio je to u emisiji "60 minuta", koja je emitirana prije 14 godina.

U ovom prilogu krije se stvarna suština Perićeve bojažljivosti da sudi po zakonu - ili po uputama. U prilogu se, između ostalog, navodi da ga je za tužioca u Tesliću imenovao Radovan Karadžić, balkanski krvnik i presuđeni ratni zločinac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.