POMOĆ VLADE KS

Bečarević i gradonačelnica Karić razgovarali o čistoći grada, novim fasadama i uređenju korita Miljacke

Ministar Almir Bečarević održao je danas sastanak s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić

Sastanak ministra Bečarevića i gradonačelnice Karić. FENA

FENA

17.4.2023

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević održao je danas sastanak s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić. 

Dogovorili su konkretnu saradnju na više projekata koji za cilj imaju ljepši, čistiji i uređeniji grad.

Nove fasade

Jedna od tema u fokusu bilo je uređenje fasada, te je ministar informirao gradonačelnicu da je Vlada KS u ovogodišnjem Budžetu osigurala 500.000 KM za ovu namjenu.

Gradonačelnica Karić je kazala da će to uveliko ubrzati proces obnove koji već provodi Grad. 

Navela je da već postoje gotovi projekti za tri fasade u Titovoj ulici, zgradu Beledije, Srednju škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti - nekadašnju Branko Lazić, te je ponudila da sredstva od Kantona budu uložena u obnovu fasade neke od ovih zgrada.

Načelno, kako je rečeno na današnjem sastanku, to bi mogla biti zgrada Beledije, te je zaključeno da se što prije pripremi i potpiše sporazum koji će to regulirati.

Kako je naveo ministar Bečarević, zamisao mu je da Ministarstvo i naredne godine u kantonalnom budžetu osigura sredstva ove namjene, ako ne u većem, onda barem u istom iznosu kao i ove godine.

Cvijetni aranžmani u koritu Miljacke

Ministar Bečarević je iznio gradonačelnici Karić i prijedlog da se cvijetnim aranžmanima uredi korito Miljacke na više lokacija, te je u tom smislu dogovoreno i precizirano da to za početak bude kod zgrade Papagajka, na Skenderiji i na Vilsonovom šetalištu. Sagovornici su se složili da će to doprinijeti ljepšem izgledu grada.

Ovom prilikom, Bečarević je najavio sadnju mnogo više zelenila i cvijeća u gradu, a tu aktivnost podržala je i gradonačelnica Karić.

Unapređenje čistoće grada

Razgovarano je i o drugim vidovima saradnje koji se tiču unapređenja čistoće grada. Sagovornici su istakli namjeru da realiziraju što više aktivnosti, kako bi čistoća grada bila podignuta na mnogo viši nivo.

Između ostalog, ministar Bečarović je najavio da će uskoro biti intenzivirani javni radovi na čišćenju, kao i da će biti angažirana dodatna radna snaga, kako bi Sarajevo u punom sjaju dočekalo novu turističku sezonu - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.