U CENTRU GRADA

"Avaz" u Srebrenici: U Čaršijskoj džamiji održana centralna manifestacija za Lejletul-kadr

To je noć posebnog ibadeta i noć veličanja Allaha, dž. š., a kolika je njena stvarna vrijednost najbolje kazuje i sam Kur'an, poručio je ef. Peštalić

Sa večerašnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S. Smajlović

17.4.2023

Muslimani u Srebrenici večeras su u 11 vjerskih objekata obilježili najznačajniju mubarek noć Lejletul-kadr. Uz prigodan vjerski program, centralna manifestacija održana je u Čaršijskog džamiji u centru grada. U programu su učestvovali članovi hora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica i polaznici mektepske nastave.

O značaju noći Lejletul- kadr, govorio je glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić, koji je za ovu noć kazao da je njen značaj višestruk, ali je najistaknutiji da je upravo u ovoj noći počela objava Kur'ana, posljednje Allahove, dž. š. objave i upute čovječanstvu.

-To je noć posebnog ibadeta i noć veličanja Allaha, dž. š., a kolika je njena stvarna vrijednost najbolje kazuje i sam Kur'an koji u jednoj čitavoj suri, suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, opisuje je kao noć vrijedniju od 1.000 mjeseci - naglasio je ef. Peštalić.

O dolasku Kur'an, u formi riječi na zemlju, među ljude, Peštalić, kaže da je to pitanje koje je interesovalo i interesuje svakog muslimana i sve druge koji se bave historijom Kur'ana i islamske misli. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.