OPĆINA CENTAR

Rješenjem Općinskog suda prekinut postupak: Ništa od gradnje nebodera na Marindvoru

Općina Centar je Kantonalnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu u vezi s izvršenom korekcijom Regulacionog plana “Marindvor“, faza ll

Brajković: Traži odštetu. Printscreen

Piše: Eldar Abaz

19.4.2023

Kompanija “Palace Investments”, čiji je vlasnik “PET engineering“, a iza kojih stoji Tihomir Brajković, vlasnik “Tibre“, tužila je Općinu Centar i tražila odštetu od 11,5 miliona KM s kamatama. Tužba je podignuta jer je blokirano izdavanje građevinske dozvole za gradnju nebodera od 22 sprata u centru Sarajeva.

Upravni spor

Sporno je i to kako je Brajković došao do zemljišta na Marindvoru, jer su iz Općine Centar i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo negirali da su prodali zemljište "Palace Investmentsu".

Iz Općine Centar za “Avaz” su istakli da je sudski postupak za naknadu štete pokrenut po tužbi “Palace investmentsa“ protiv Općine Centar, rješenjem Općinskog suda, prekinut do pravomoćnog okončanja upravnog spora.

Dodaju i to da je “Palace Investments“ kod Kantonalnog suda u Sarajevu pokrenuo upravni spor protiv zaključka Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo od 1. juna 2022. godine.

- Tužbom se traži poništenje navedenog zaključka Ministarstva. Osim toga, Općina Centar je Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijela krivičnu prijavu u vezi s izvršenom korekcijom Regulacionog plana “Marindvor“, faza ll, te do dana sačinjavanja ove informacije nismo primili tužilačku odluku - naveli su iz Općine Centar.

Zakonitost odluke

U izvještaju ad hoc radnog tijela, formiranog prema odluci trenutnog načelnika Srđana Mandića, u pitanje je dovedena zakonitost odluke o korekciji plana. Putem Službe za urbanizam i zaštitu okoliša općine Centar, načelnik Mandić donio je zaključak kojim se prekida postupak pokrenut po zahtjevu “Palace Investmentsa“ za izdavanje odobrenja za građenje poslovnog objekta dok se kao prethodno pitanje ne okonča postupak utvrđivanja zakonitosti donesene odluke o korekciji Regulacionog plana „Marindvor“- poslovni objekt - građevinska parcela A3.

 Vrtoglava cifra

Zemljište je prodato bez licitacije i javnog poziva, a ukupna vrijednost prodatog zemljišta je gotovo 2,8 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.