TEMA VLADA FBIH

Na poziv SBiH i NES-a danas bi trebalo da bude održan sastanak sa SDA i DF-om

SBiH i NES su tim povodom pozvale ranije na odvojene sastanke stranke okupljene oko osmorke

Sa jedne od sjednica Predstavničkog doma FBiH. Predstavnički dom FBiH

FENA

19.4.2023

Jedan od sastanaka političkih stranaka koje su inicirali Stranka za BiH (SBiH) i Narodni evropski savez (NES), trebalo bi da bude održan danas u Sarajevu sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Demokratskom frontom (DF).

Krajnji cilj je prevazilaženje krize i formiranje postizbornog saziva Federalne vlade.

SBiH i NES su tim povodom pozvale ranije na odvojene sastanke stranke okupljene oko osmorke, s kojima je sastanak održan jučer, a sve povodom zaključka usvojenog u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji se tiče angažmana Ustavne komisije u prevazilaženju sadašnje pat-pozicije kad politički akteri nisu dogovorili ko će i u kojem partnerstvu činiti budući sastav Federalne vlade.

Treći poziv

Admir Čavalić (SBiH), osim što je u izjavi za Fenu najavio sastanak s predstavnicima osmorke, održan jučer, kao i današnji sa SDA i DF te kazao da je upućen i treći poziv predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice, izjavio je da inicijatori očekuju pokretanje razgovora o izmjeni Ustava FBiH i pripremu za održavanja sjednice Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Moram napomenuti da je u Federalnom parlamentu usvojen naš zaključak da Ustavna komisija krene s razmatranjem aktuelne situacije u kontekstu izmjena Ustava FBiH - podsjetio je Čavalić.

Očekuje zakazivanje sjednice

Dodao je da sada očekuju zakazivanje te sjednice i da je urgencija upućena rukovodstvu Federalnog parlamenta.

- Smatramo da bi bilo idealno da mi iznađemo neka rješenja, ali očekujem i vjerovatno će do kraja mjeseca doći do nove intervencije visokog predstavnika. Kada je riječ o toj intervenciji, mi zagovaramo da ona treba, prije svega, da razriješi aktuelnu situaciju, odnosno da razriješi nered koji je napravio OHR u izbornoj noći, što nije trebalo raditi jer je to napravilo određeni disbalans u korist etničkog nauštrb građanskog - prokomentirao je Čavalić, govoreći o daljnjem procesu formiranja Federalne vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.