MINISTAR ODBRANE

Zukan Helez, nakon povratka iz SAD, za "Avaz": Nema ništa od otcjepljenja RS

Svaki pokušaj secesije naići će na žestok odgovor Amerike

Helez: Dosta je više svađanja. Printscreen

Alen Bajramovic

19.4.2023

Sjedinjene Američke Države čvrsto stoje uz BiH i garantiraju mir, stabilnost, cjelovitost i suverenitet naše zemlje, kazao je za „Avaz“ ministar odbrane i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukan Helez po povratku iz višednevne posjete SAD.

Svima bolje

Helez je posjetio najvažnije adrese – Bijelu kuću, Stejt department, Vijeće za nacionalnu sigurnost i Pentagon.

- Nema ništa od otcjepljenja RS, jednoglasan je stav svih mojih sagovornika. Niko ne smije narušavati teritorijalni integritet i suverenitet BiH. SAD pomno prate događaje u regionu i BiH i imaju spreman odgovor u slučaju takvih pokušaja. Zato bih predložio svima koji zagovaraju takve gluposti da se vratimo poslu, da zajedno radimo da nam bude svima bolje – i Srbima, i Hrvatima, i Bošnjacima. Da se ne svađamo bez veze, jer sigurno je da će svako ko to želi uraditi naići na žestok odgovor. Tu nema nikakve dileme - kazao nam je Helez.

Paket pomoći

On je ranije istakao da će BiH sigurno postati članica NATO-a te da za taj korak postoji spremnost unutar Alijanse. U međuvremenu, BiH očekuje značajnu pomoć država članica, a na osnovu zaključka sa Samita NATO-a u Madridu, koji je održan u junu prošle godine.

- Taj paket pomoći od 54 miliona eura osigurat će države NATO-a bilateralno. One iz svojih budžeta izdvajaju sredstva do tog iznosa. U tom paketu je devet projekata u segmentu odbrane i tri u oblasti sigurnosti. Između ostalog, radi se o opremi za zaštitu od cyber napada, a ima i neke opreme o kojoj ne mogu govoriti - istakao je Helez.

Uspješna saradnja

Tokom posjete SAD Helez se susreo i s civilnim i vojnim zvaničnicima savezne države Merilend, s kojom naša zemlja već dvije decenije ima uspješnu saradnju u okviru Programa državnog partnerstva (SPP).

Prvi put, kaže naš sagovornik, domaćinima su predočeni i projekti saradnje u različitim oblastima, od zdravstva i transplantacije organa, razmjene studenata, privrede, posebno namjenske industrije, do kulture. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.