NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Burno u Skupštini KS: Zbog javnih priznanja posvađali se SDP, NS i NiP

Navodno su zastupnicima SDP-a i Naše stranke sporna tri kandidata, bivši reis Mustafa ef. Cerić, muftija Muamer ef. Zukorlić i Hasan Čengić

Sa današnje sjednice. Printscreen

H. J. I.

19.4.2023

U Skupštini Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je došlo do rasprave između partnera unutar Trojke zbog prijedloga kandidata za javna priznanja KS.

Zastupnici nisu verificirali odluku Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo za 2022. godinu. Za je glasalo 12 zastupnika, protiv su bila dva, a suzdržanih je bilo 11.

Pauze tražili iz SDP-a i Stranke za BiH

Prije glasanja o ovoj tački dnevnog reda SDP je tražio pauzu, a nakon što nije usvojen prijedlog da se za sva priznanja glasa u paketu, a ne pojedinačno, pauzu je zatražila i Stranka za BiH.

Ono što se nezvanično može čuti u skupštinskim kuloarima, zastupnicima SDP-a i Naše stranke sporna su navodno tri kandidata za javna priznanja i to bivšem reisu Mustafi ef. Ceriću i posthumno muftiji Muameru ef. Zukorliću i Hasanu Čengiću.

Oni su bili prijedlozi zastupnika Naroda i pravde Elvedina Okerića, koji su jednoglasno usvojeni na sjednici Odbora za javno priznanje u kojem sjede i zastupnici Naše stranke i SDP-a, Vibor Handžić i Davor Čičić. No na današnjoj sjednici Skupštine jasno je da se njihove stranačke kolege ne slažu sa ovim prijedlozima.

Pravni osnov za glasanje u paketu

Tokom rasprave, zastupnik Damir Marjanović je od sekretarke Skupštine KS zatražio pravno tumačenje o dodjeli javnog priznanja, da li Skupština KS dodjeljuje priznanje, donosi odluku ko dobija ili ne dobija priznanje, ili zastupnici samo verificiraju odluke Odbora. Pitao je i Odbor po kojem pravilniku su radili te koji su to bili kvalitativno kvantitavni kriteriji, koliko je bilo prijavljenih kandidata, koliko ih je dobili pozitivno mišljenje ili ne.

I zastupnik Irfan Čengić je pitao sekretarku koji je pravni osnov da se glasa u paketu, te da li se može glasati odvojeno za svaku odluku pojedinačno. Ukoliko se može glasati odvojeno, rekao je da će onda SDP predložiti takav pristup.

Za razliku od Čengića, zastupnik Muamer Bandić je zatražio da se svi akti, odnosno odluke o javnim priznanjima objedine, te da glasanje bude u paketu.

Elvedin Okerić je kao predsjednik Odbora za javno priznanje Kantona Sarajevo kazao da je ovaj odbor donio jednoglasno odluku, te da su prijedlozi koje je pročitao bili svi koji su pristigli, te da nije bilo nikakve konkurencije, osim kada je riječ o kompanijama.

O dodjeli priznanja odlučuje Odbor

Sekretarka Skupštine je pojasnila da o dodjeli javnog priznanja odlučuje Odbor, a da verifikaciju, odnosno potvrđivanje vrši Skupština KS.

- Odbor je u paketu izglasao jednoglasno ovo što sam pročitao. Ako imate potrebu da predložite da se drugačije glasa, možete podnijeti inicijativu i Skupština će se izjasniti da se glasa ili pojedinačno o svakoj odluci ili objedinjeno - rekao je Okerić.

U Odboru za javna priznanja Kantona Sarajevo su predsjednik Elvedin Okerić (NiP), zamjenik predsjednika Jasmin Šaljić (SBiH), te članovi Davor Čičić (SDP), Vibor Handžić (NS), Ilijaz Pilav (DF), Smiljana Viteškić (SDA).

Zastupnik NiP-a Elvedin Okerić predložio je sljedeće kandidate za javna priznanja: Diega Enriqua Arriu Salicettia, Lanu Pudar, Mustafu ef. Cerića, Atlantic Argeta doo, te posthumno muftiju Muamera ef. Zukorlića, Segmedinu Srna Bajramović, Hasana Čengića, Sašu Petrovića.

Vibor Handžić predložio je prof. dr. Halimu Resić i posthumno Duška Toholja i prof. Midhata Ridžanovića.

Davor Čičić predložio je Ivicu Kostelića, dok je Danijela Kristić predložila Udruženje boraca - maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95, Albin Zuhrić Gorsku službu spašavanja KS i Rubina Čengić Udruženje Colibri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.