MOSTAR

Nakon sastanka predstavnika SBiH-a, NES-a i HDZ-a: Sjednica Ustavne komisije poslije prvomajskih praznika?

Bošković je izrazio nadu da će razum prevladati i da će biti otkočen proces imenovanja Vlade FBiH

Sastanak predstavnika NES-a, SBiH-a i HDZ-a BiH. M. Smajkić

Meliha Smajkic

20.4.2023

Posljednji u nizu sastanaka koji su inicirali Stranka za BiH i NES na bazi zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 6. aprila, a u vezi sa sazivanjem sjednice Ustavne komisije, kako bi se razmatrala određena ustavna pitanja vezana , prije svega, za uspostavu vlasti na nivou Federacije BiH održan je danas s predstavnicima HDZ-a BiH u Mostaru.

Akteri sastanka, rečeno je na pressu, saglasili su se da Ustavna komisija treba da se sastane nakon praznika i da djeluje u skladu s Poslovnikom. Saglasili su se i da je potrebno raditi sveobuhvatne promjene Ustava FBiH.

Spriječiti blokade

Admir Čavalić, predstavnik SBiH-a, kazao je kako da su po pozivu Mladena Boškovića, predsjednika Ustavne komisije, dostavljena četiri prijedloga amandmana u vezi s ustavnim pitanjima, a jedan od njih je prijedlog SBiH-a i NES-a.

- Intencija tih prijedloga je da ubuduće nemamo ovakav vid blokade i da se da veći značaj parlamentarnoj većini, odnosno građanskom u komparaciji s etničkim - rekao je Čavalić.

Pojasnio je da su se u njihovim amandmanima za promjenu Ustava FBiH posebno fokusirali na ulogu predsjednika i dopredsjednika FBiH da, ako dođe do toga da se ne usaglase, postoje drugi zaštitni mehanizmi koji se traže u većini Predstavničkog doma.

Bošković je izrazio nadu da će razum prevladati i da će biti otkočen proces imenovanja Vlade FBiH, „ne zbog stolica ili fotelja već zbog onih koje mi predstavljamo“.

Ne boje se razgovarati

Iako je zaključak od 6. aprila, kako je podsjetio donesen bez glasova zastupnika HDZ-a BiH, ali i drugih koji dolaze iz stranaka s hrvatskim predznakom, HDZ BiH se, poručio je, ne boji razgovarati.

-Želimo razgovarati o svim problemima i iz Ustava, ali i Izbornog zakona koje u ovom trenutku imamo u BiH. Nadam se da će ovo biti okidač za naše daljnje razgovore i rješavanje problema koje imamo - kazao je Bošković.

Sjednica Ustavne komisije bit će sazvana, rekao je, kada se za to steknu uvjeti.

-Hoće li to biti za dva, pet ili 10 dana, ja vam to ne mogu reći, a o detaljima onog što je pristiglo ne mislim da je pametno da komentiramo - kazao je Bošković.

Konferencija u Mostaru. M. Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.