SREBRENICA

Bajramske svečanosti u gradu genocida: Praznici su najljepši "u svom i na svom"

Bajrami su pozitivna energija da nam bude bolje, naglasio je ef. Peštalić

Čaršijska džamija u Srebrenici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Sakib Smajlović

21.4.2023

Muslimani u Srebrenici su sa radošću dočekali ramazanski-bajram. Tradicionalno, centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa islamske zajednice Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji, a nakon klanjanja bajram-namaza za vjernike je upriličen prijem i druženje ispred Čaršijske džamije.

Bajram-namaz na području općine Srebrenica klanjan je i u Sućesci, Gornjim Potočarima, Slapovićima, Osmačama, Luci i Kruševom Dolu, Osatu i Dobraku, Tokoljacima i Daljegošti.

- Zahvalni smo Bogu što možemo da dočekujemo Bajrame u Srebrenici. Sve ono što je naš narod pretrpio u prošlosti, a nakon toga je uspio organizirati svoj život u Srebrenici - rekao je Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica.

Naglasio je kako „Bajram treba korsititi kao pozitivnu energiju, da se borimo da nam bude bolje.“

- Ne smijemo dozvoliti da poslije genocida, teških dana, da nam neko ruši naše formirane živote i zajednicu. Svi zajedničkim snagama moramo gradi naš grad, da ovo bude mjesto gdje će ljudi dolaziti da žive. Želim čestitati Bajram našim ljudima koji žive u Srebrenici i svima onima koji su širom svijeta. Pozivam ih sve da se uključe u život u Srebrenici. Želim da poručim našim prijateljima pravoslavcima da budu zajedno s nama u ovim danima, da sa nama dijele našu radost. Svim muslimanima Bošnjacima u Srebrenici želimo sretne bajramske dane, da ih provedu sa svojim porodicama, prijateljima, komšijama. Bajram šerif mubarek olsun - poručio je Damir ef. Peštalić.

Vjernici ističu da su bajrami najljepši “u svom i na svom”, te da je velika radost dočekivati ih u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.