PRAG

Zvizdić na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU

U okviru prve sesije predviđena je rasprava o ruskoj agresiji na Ukrajinu i odgovoru EU u okviru šireg geopolitičkog konteksta

Denis Zvizdić. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

24.4.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić učestvovat će na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Evropske unije (EU), koja će biti održana 24. i 25. aprila u Pragu.

Prvo učešće BiH na ovoj konferenciji

Nakon što je Bosna i Hercegovina u decembru prošle godine dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU, bit će to prvo učešće BiH na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU.

Konferencija, koju organiziraju Predstavnički dom i Senat Parlamenta Češke Republike, bit će prilika da predsjednici parlamenata država članica EU i država kandidata za članstvo u EU razgovaraju o aktuelnim temama i izazovima s kojima se EU suočava.

Dvije sesije

U okviru prve sesije predviđena je rasprava o ruskoj agresiji na Ukrajinu i odgovoru EU u okviru šireg geopolitičkog konteksta - proširenja EU, energetske bezbjednosti i poslijeratne obnove.

Druga sesija bit će posvećena ulozi EU u globalnom razvoju demokratskih procesa. U okviru te teme raspravljat će se i o suočavanju država članica EU sa izazovima totalitarnih režima u okruženju kakvi su rat informacijama i dezinformacijama, bezbjednost lanca snabdijevanja hranom i energentima i slično, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.