SASTANAK

Helez i Han o sigurnosnoj situaciji u Europi

Helez je upoznao švicarskog veleposlanika o detaljima povećanja vojnog proračuna BiH

Hunn i Helez. Fena

FENA

24.4.2023

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas u službenu posjetu švicarskog veleposlanika u BiH Danijel Han (Daniel Hunn).

Sugovornici su razgovarali o bilateralnoj vojnoj suradnji Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije te obostrano konstatirali kako se suradnja odlično odvija te da ju treba i dalje razvijati. Razmijenili su mišljenja i o sigurnosnoj situaciji u Europi te razgovarali o predstojećim zajedničkim projektima u BiH.

Helez je upoznao švicarskog veleposlanika o detaljima povećanja vojnog proračuna BiH, aktivnostima na prijemu novih kadrova i predstojećim kadrovskim riješenjima u Oružanim snagama BiH, kao i planovima za dalje riješavanje viškova neperspektivnog streljiva.

Švicarska Konfederacija je partner BiH u osnivanju Središta za obuke za operacije potpore miru (PSOTC/SOOPM), a financijski je podržala školovanja nekoliko pripadnika Oružanih snaga BiH na Baltičkom koledžu, kao i donaciju specijalizirane opreme za prijevoz tekućina.

Švicarska pomaže i stručnom potporom u uspostavi visokih demokratskih i profesionalnih standarda u reformi i upravljanju sigurnosnim sektorom, kroz projekte Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Ženevskog centra za sigurnosnu politiku (GCSP). Sugovornici su posebno razmatrali i nastavak suradnje na programu riješavanja viškova streljiva i minskoeksplozivnih sredstava.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Europi, švicarski veleposlanik je konstatirao kako je Švicarska Konfederacija poznata kao neutralna zemlja, ali da se u situaciji kada se krši međunarodno pravo u Švicarskoj razmatraju različiti oblici pomoći napadnutoj Ukrajini.

Tokom sastanka, Helez je istaknuo kako put BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u nema alternativu te zahvalio Švicarskoj na svakom vidu pomoći.

U pratnji veleposlanika Hunna bili su i nerezidenti vojni izaslanik brigadir Urs Amiet te posebni savjetnik za projekte sigurnog skladištenja naoružanja i streljiva pukovnik Martin Trascher. Sastanku je prisustvovao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.