U ZGRADI ČEŠKOG SENATA

Zvizdić u Pragu: Pojedinci iz entiteta RS ponovo pokrenuli blokade rada institucija BiH

Konferencija je prilika da predsjednici parlamenata država članica EU i država kandidata za članstvo u EU razgovaraju o aktuelnim temama

Sa sastanka. Fena

FENA

24.4.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvuje na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Evropske unije (EU) koju organiziraju Predstavnički dom i Senat Parlamenta Češke Republike.

Ovo je prvo učešće BiH na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU nakon što je Bosna i Hercegovina u decembru prošle godine dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Usporen put 

Konferencija je prilika da predsjednici parlamenata država članica EU i država kandidata za članstvo u EU razgovaraju o aktuelnim temama i izazovima s kojima se suočava EU.

U dvorani češkog Senata, predsjedavajući Zvizdić je prisustvovao radnom doručku za predsjednike parlamenata iz zemalja kandidata za članstvo u EU.

U obraćanju prisutnima, Zvizdić je govorio o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u BiH i naglasio da su pojedinci iz entiteta RS ponovo pokrenuli blokade rada institucija BiH i ugrožavanje ustavno-pravnog poretka zemlje, čime je značajno usporen EU put Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je pozvao na preventivno djelovanje u cilju zaštite teritorijalnog integriteta, suvereniteta i trajnog mira.

Konferencija je otvorena sesijom o ruskoj agresiji na Ukrajinu i odgovoru EU u okviru šireg geopolitičkog konteksta – proširenja EU, energetske sigurnosti i poslijeratne obnove.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je ponosan na činjenicu da je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u EU u decembru prošle godine i to baš u vrijeme kada je Češka Republika predsjedavala Vijećem EU.

- Znamo koliko je Češka Republika zagovarala donošenje takve odluke i koristim ovu priliku da vam se zahvalim na tome. Drago mi je što sa kolegama iz Moldavije i Ukrajine također po prvi put mogu učestvovati na današnjoj konferenciji u kapacitetu predsjednika parlamenta jedne države koja ima kandidatski status - rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

Naglasio je da je fokus Evrope, sa razlogom, danas na Ukrajini i rekao da ne treba zaboraviti da i u Bosni i Hercegovini djeluju proruski orijentirani političari. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina uvijek bila dio porodice evropskih država, ne samo geografski s obzirom da se nalazi u srcu Evrope, već i kulturološki i identitetski.

Destruktivni političari

- Naravno, kandidatski status koji nam je dodijeljen krajem prošle godine mali je korak za EU, ali veliki korak za Bosnu i Hercegovinu. Možda to neki destruktivni političari nisu zaslužili, ali vrijedni i časni građani Bosne i Hercegovine sigurno jesu - naglasio je Zvizdić.

Konferencija ce biti nastavljena sutra sesijom koja će biti posvećena ulozi EU u globalnom razvoju demokratskih procesa.

U okviru ove teme raspravljat će se i o suočavanju država članica EU sa izazovima totalitarnih režima u okruženju kakvi su rat informacijama i dezinformacijama, sigurnost lanca snabdijevanja hranom i energentima i slično, saopćeno je iz PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.