MINISTAR ODBRANE BIH

Helez: Niko ne smije da dira u suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Helez pozvao sve političke predstavnike u zemlji da spuste tenzije i da se okrenu rješavanju egzistencijalnih pitanja

Helez sa pripadnicima OS BiH. Fena

FENA

24.4.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez bio je domaćin tradicionalnog prijema u povodu Ramazanskog bajrama, održanog danas u Domu Oružanih snaga BiH.

Bajramski prijem je upriličen za uposlenike Ministarstva odbrane i pripadnike Oružanih snaga BiH, za predstavnike svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, diplomatski i vojnodiplomatski kor akreditiran u BiH, za predstavnike kulturnog, javnog i vjerskog života u BiH, akademske zajednice, kao i predstavnike međunarodnih organizacija u BiH.

Zajedničko obilježavanje

Prijemu su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane Sleven Galić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, komandant snaga EUFOR-a u BiH generalmajor Helmut Habermayer, generalski kor Oružanih snaga BiH, kao i druge zvanice i gosti.

Ministar Helez je zahvalio zvanicama na prisustvu, i u svom obraćanju ukazao na značaj zajedničkog obilježavanja vjerskih blagdana i drugih praznika u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

U svom obraćanju ministar Helez je istakao da je vrijeme koje je iza nas, vrijeme dobročinstva i da je on kao ministar odbrane ponosan na pripadnike OS BiH i uposlenike MO BiH, koji su u vremenu koje je prethodilo Ramazanu, Uskrsu i Vaskrsu, pokazali izuzetnu ljudsku dobrotu i hrabrost, pomažući unesrećenim u razornim zemljotresimu u Turskoj i Siriji putem svog fizičkog angažmana u mjestima nesreće.

- Pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH su, i nakon zemljotresa, u tišini, ne eksponirajući se medijski, prikupili značajna finansijska sredstva za pomoć pogođenim stanovnicima R. Turske i Sirije u razornom zemljotresu, i na taj način pokazali odanost svojoj misiji, a to je pomoć unesrećenim u slučajevima prirodnih katastrofa i nesreća - kazao je ministar Helez.

Povećanje plaća

On je još jednom naglasio da je jedan od njegovih glavnih prioriteta poboljšanje uslova života i rada pripadnika OSBiH, što se dijelom već i ostvarilo pravovremenim usvajanjem budžeta institucija Bosne i Hercegovine, čime je došlo do povećanja plata uposlenim u institucijama odbrane BiH.

Ministar se u svom obraćanju dotakao i trenutne političke situacije u zemlji, kazavši da „niko ne smije da dira u suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, te pozvao sve političke predstavnike u zemlji da spuste tenzije i da se okrenu rješavanju egzistencijalnih pitanja svih naroda i građana ove zemlje i da rade na implementaciji 14 prioriteta koje je pred našu zemlju postavila Evropska komisija, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.