TRŽIŠTE RADA

Za male pare svakodnevno riskiraju živote: Rade najopasnije poslove u BiH, a primaju plaće u koverti

Na prvom mjestu su rudari koji rade zastarjelom mehanizacijom, kazao je Subašić

Građevinari stalno u opasnosti. Avaz

Meliha Smajkic

24.4.2023

Dok većina građana smatra da je u teškoj ekonomskoj situaciji bolje imati ikakav nego nikakav posao, dotle postoje radna mjesta koja vrlo loše utječu na psihičko i fizičko zdravlje ljudi. Brojna zanimanja i poslovi su, nažalost, životno opasni.

Tako je poznata činjenica da su demineri najugroženija grupa radnika, s obzirom na to da su svakodnevno izloženi riziku po zdravlje i živote u minskim poljima.

Potencijalne opasnosti

Iako u BiH nema zvaničnih statističkih podataka o tome koja su to opasna zanimanja, ipak, prema dosadašnjim pokazateljima, popis je prilično poznat.

Javnosti je poznato da opasne poslove obavljaju građevinski radnici. U opasnosti su oni radnici koji su izloženi hemikalijama i opasnim tvarima i kojima će zdravlje biti narušeno za vrlo kratko vrijeme, kao i vatrogasci, policajci...

Međutim, predsjednik Udruženja za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu u BiH Hajro Subašić na prvo mjesto liste opasnih zanimanja u našoj zemlji stavlja rudare, i to zbog posebno izražene opasnosti u jamskom kopu.

Posao deminera među najrizičnijim. Printscreen

- Pogotovo se to odnosi na one gdje je zastarjela tehnologija, a koja je u Evropi davno zabranjena. Rudnici koji su u korporaciji s “Elektroprivredom BiH” su obnovili mehanizaciju, ali ne u toj mjeri kao što je to slučaj u Sloveniji, naprimjer, gdje je rudar skoro sto posto zaštićen, za razliku od našeg koji fizički kopa - pojasnio nam je Subašić.

Brojne nesreće

Po broju nesreća sa smrtnim ishodima, opasnim poslovima se bave građevinari, pogotovo u visokogradnji. Subašić podsjeća kako su prije četiri godine u Sarajevu u samo jednom danu poginula trojica građevinskih radnika.

Također, on iznosi i da vrlo opasne poslove obavljaju tesari, ali da su opasnosti izloženi i pomoćni radnici u građevinarstvu. Opasnim poslovima se, kaže naš sagovornik, bave uposleni u namjenskoj industriji, električari, vozači kamiona, odnosno prijevoznici, radnici u šumarstvu, poljoprivredi, a potencijalnim rizičnim situacijama svakodnevno je izloženo medicinsko osoblje.

- Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, registrirano je više od 294.000 invalida rada. To je nevjerovatno! Na to treba staviti poseban akcent, jer oni imaju korisno-radnu sposobnost i pitanje je kako je upotrijebiti i prilagoditi uvjetima radne sredine i karakteru. To je umijeće i za to je neophodan multidisciplinaran pristup - istakao je Subašić.

Rudari silaze u jame. Avaz

Također naglašava da su, kada je riječ o opasnim zanimanjima, plaće poseban problem jer po svojoj visini ne odgovaraju njihovim rizičnim radnim mjestima, a pogotovo posebne nadoknade. Tako oni koji rade najopasnije poslove u BiH za to primaju minimalne plaće, a poslodavci im u velikom broju slučajeva plaće daju i u kovertama.

Na listi i novinari

Evidentan je porast broja rizičnih zanimanja u sferi usluga, a među najopasnijim zanimanjima na svijetu našlo se i novinarstvo.

Prema podacima UNESCO-a, u protekloj deceniji ubijeno je više od 900 novinara i medijskih radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.