SASTANAK

Helez - Ageler: Zajednički rad na projektima o jačanju mira i sigurnosti

Ministar je naglasio da na obje dužnosti koje obavlja čini sve da se političke razlike prevaziđu

Ageler i Helez: Zajednički rad na projektima mira. Fena

FENA

25.4.2023

Ministar odbrane Bosne i Hecegovine Zukan Helez danas je u službenu posjetu primio šefa Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH Brajana Agelera (Brian Aggeler).

Razgovarano je o saradnji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH s OSCE-om, pri čemu je izraženo obostrano zadovoljstvo dugogodišnjim zajedničkim radom na projektima o jačanju mira i sigurnosti u regiji, ljudskih prava i demokratskog nadzora nad sektorom sigurnosti i odbrane.

Ministar Helez, koji ujedno obavlja i dužnost zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predstavio je ambasadoru Ageleru  osnovne izazove s kojima se suočavaju MO i OS BiH u kontekstu složenih političkih odnosa u zemlji.

Ministar je naglasio da na obje dužnosti koje obavlja čini sve da se političke razlike prevaziđu, te da se stvore što bolje okolnosti za siguran i prosperitetan život svih građana BiH.

Ambasador Ageler je istakao zadovoljstvo što MO BiH i OSCE imaju jednake zajedničke prioritete, te izrazio uvjeravanje da će saradnja biti uspješna i u budućnosti, posebno u smislu projekata koji se u vezi s procesima rashodovanja neperspektivnih skladišta, upravljanja životnim vijekom vojne municije, jačanja integriteta MO i OS BiH, ispunjavanja odredbi Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija „Žene, mir i sigurnost“, kao i kibernetičke sigurnosti.

S tim u vezi, ambasador Ageler je upoznao ministra Heleza o potrebi skore izrade strategije cyber sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu, na kojoj već radi neformalna višesektorska radna grupa „Neretva“, u kojoj učestvuju i predstavnici MO BiH. Helez je tome izrazio punu podršku, i kao ministar odbrane, ali i kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća Ministara BiH.

Ministar Helez je konstatovao da put ka punopravnom članstvu BiH u EU i NATO-u nema alternativnu. On je zahvalio šefu Misije OSCE-a u BiH, što OSCE pomaže institucijama BiH na ispunjavanju standarda koji doprinose razvoju demokratskih institucija, zaštiti ljudskih prava i regionalne stabilnosti.

Sastanku je prisustvovala šefica Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH Suzan Penksa (Susan), kao i šef kabineta ministra obrane BiH Salko Beba - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.