SAOPĆENJE

NiP: SDA, DF i nezavisni zastupnici u Skupštini TK odbili inicijativu o pomoći onkološkim pacijentima

Više od 100 onkoloških pacijenata ne može dobiti terapiju u UKC Tuzla jer je aparat za radioterapiju stavljen van funkcije, naveli su

Skupština TK. Fena

S. S.

26.4.2023

SDA, DF i nezavisni zastupnici u Skupštini TK danas odbili inicijativu da se onkološkim pacijentima koji su upućeni na radioterapiju u druge kantone isplati pomoć, poručili su iz Naroda i Pravde.

- Više od 100 onkoloških pacijenata ne može dobiti terapiju u UKC Tuzla jer je aparat za radioterapiju stavljen van funkcije. Menadžment i resorno ministarstvo tvrde da čine sve da kupe novi, a pacijenti se ponovo šalju u druge gradove.

Odobriti pomoć od 500 KM

Dok se ne nabavi novi aparat, pacijenti usluge radioterapije već koriste u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru, Kliničkom centru univeziteta u Sarajevu i Kantonalnoj bolnici Zenica.

Upravo zato se na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine TK našla inicijativa kluba zastupnika Naroda i Pravde kojom se traži da se što prije odobri pomoć u iznosu od 500,00 KM po pacijentu za troškove prijevoza, smještaja i drugih troškova koje je prouzrokovala odluka da se liječe na klinikama u Sarajevu, Mostaru i Zenici.

Nažalost, politička previranja i netrepeljivost i danas su se pokazala kao glavni razlog zbog kojeg su se odbile sve inicijative opozicije, ne vodeći računa o stvarnim potrebama građana.

Ogorčeni na postupke

Ogorčeni na postupke onih koji treba da vode brigu o ljudima, poručujemo da ovo nije kraj, da ćemo mi nastavljati upućivati inicijative u korist onih koji su u ovom slučaju svjesno dovedeni u situaciju da na liječenje putuju u druge kantone i da im se upravo odbijanjem davanja bilo kakve podrške i pomoći daje jasno na znanje da nikoga nije briga za običnog čovjeka.

Pitanje je zašto smo doveli u ovakvo stanje naše građane kojima je potrebno hitno liječenje, te jesmo li mogli ovo spriječiti blagovremenim djelovanjem menadžmenta UKC-a i Vlade TK?

Nadamo se da će se ovo pitanje riješiti barem u narednih 6 mjeseci, jer bi navedeni problem radioterapije na UKC-u mogao dosegnuti mnogo veće razmjere, s obzirom na to da godišnje, samo u Tuzlanskom kantonu, od neke vrste karcinoma oboli oko 1600 osoba - poručili su iz Naroda i Pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.