VRIJEDNA POMOĆ

Vlada Hrvatske: Kliničkoj bolnici u Mostaru tokom godine 10 miliona eura

Jednokratno će tako za period od januara do marta biti doznačeno 2.577.228 eura te po 859.076 eura mjesečno

Vili Beroš, ministar zdravstva Hrvatske. Fena

FENA

27.4.2023

Radi poticanja zdravstva u BiH u ovoj će godini Hrvatska Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar sukcesivno doznačavati više od 10 miliona eura, od čega je 5,3 miliona već osigurano u budžetu, a ostatak će biti osiguran preraspodjelom unutar razdjela Ministarstva zdravstva.

Obaveze prema dobavljačima

Odluku o tome donijela je Vlada Hrvatske na sjednici u četvrtak. Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je da su sredstva namjenska te će se bolnici u Mostaru doznačiti radi podmirenja dijela dospjelih obaveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Jednokratno će tako za period od januara do marta biti doznačeno 2.577.228 eura te po 859.076 eura mjesečno kroz razdoblje od aprila do decembra.

Kako javlja Hina, o načinu utroška doznačenih sredstava Hrvatsko ministarstvo zdravstva i Sveučilišna klinička bolnica Mostar potpisat će ugovor, a Ministarstvo će pratiti utrošak sredstava.

U hrvatskom državnom budžetu za ovu godinu su na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za povezivanje s Hrvatima u BiH, podrške njihovom povratku i ostanku u BiH te očuvanje njihove pune ravnopravnosti, što je od strateškog interesa za Hrvatsku, osigurana finansijska sredstva u iznosu pet miliona eura.

Hrvatski narod u BiH

Kako bi se planirana sredstva raspodijelila te usmjerila na najkvalitetnije projekte na današnjoj je sjednici hrvatske vlade, kao i prethodnih godina, osnovano Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2023. godinu.

U Povjerenstvu su zastupljeni predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.