SJEDNICA

Vlada HNK: Zastupnici u Skupštini o okvirnom proračunu, zaduženju za bolnice i strategiji za mlade

Skupština je danas usvojila i Odluku o izmjeni Odluke o kreditnom zaduženju

Skupština HNK. Fena

FENA

27.4.2023

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj su, šestoj sjednici primili k znanju Informaciju o dokumentu Okvirnoga proračuna za razdoblje 2022.–2024. i 2023.–2025.

U dokumentu je prikazan sveobuhvatan i konsolidiran okvir planiranja prihoda i primitaka te rashoda i izdataka na nivou cijelog kantona, ujedinjujući podatke o fiskalnomu stanju kantona, gradova, općina i vanbudžetskih fondova HNK, saopćeno je iz Vlade HNK.

Dodaje se kako njihovo prihvatanje predstavlja prvu etapu u budžetskom procesu za promatrano razdoblje izradbe proračuna za sljedeću godinu i okvirne iznose za sljedeće dvije godine.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima kojim je osiguran preduvjet da se otkoče procesi i otklone poteškoće u radu Ministarstva unutarnjih poslova, kao i da se izvrše činovanja policijskih službenika, unaprijede policijski službenici, ali i otvori mogućnost za prijem novih radnika u Ministarstvo unutrašnjih poslova, što je, kako su naveli iz Vlade HNK, ključan preduvjet i jamstvo sigurnosti za sve građane u HNK.

Donesena je i Odluka o usvajanju Prijedloga Strategije za mlade HNK za period 2023.–2028., kao i Akcijski plan za 2023. godinu.

"Vlada HNK, s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i športa kao nositeljem aktivnosti izradbe Strategije za mlade, odlučila se strateškim dokumentom analizirati probleme i potrebe mladih te utvrditi realne strateške ciljeve koji će omogućiti mladima programe koji će poboljšati njihov status u svim životnim aspektima", naveli su.

Napominju kako je Strategija urađena u skladu s važećim propisima i smjernicama te u skladu sa Strategijom razvitka HNK 2021.–2027.

Kako navode iz Vlade, posebna pitanja usmjerena su na to da bude realno ostvariva te usmjerena na probleme koje je moguće riješiti u sklopu nadležnosti kantonalnog nivoa vlasti, uključujući nezaobilaznu saradnju s općinskim/gradskim nivoima, kao i drugim institucijama i organizacijama koje mogu dati svoj doprinos u procesu realizacije i ostvarivanja prioriteta.

Skupština je danas usvojila i Odluku o izmjeni Odluke o kreditnom zaduženju HNK za realiziranje projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u ovom kantonu.

"Naime, nakon što je preuzela sve obaveze iz kredita Saudijskog fonda za razvitak u iznosu od 32 miliona maraka za projekt izgradnje i obnove triju bolnica, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dodatno će se zadužiti kod Razvojne banke FBiH s ukupno 13 miliona maraka za dovršenje svih radova na Klinci za dječije bolesti te za projekte izgradnje, obnove i opremanja Kantonalne bolnice 'Dr. Safeta Mujić' i Opće bolnice Konjic", ističe se u priopćenju.

Skupština je primila k znanju Informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK o realiziranju dodijeljenih koncesija i ugovora o zakupu za korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području HNK, zaključno s 31. decembrom prošle godine.

Također, usvojen je i Zaključak o informatizaciji rada Skupštine, kao i Zaključak o rukovođenju Skupštinom Hercegovačko-neretvanskog kantona, zaključeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.