KANDIDATSKI STATUS

Zvizdić i Kankanpa o unapređenju bilateralne saradnje BiH i Finske

Upoznao ga je i s aktuelnom političkom situacijom u BiH

Zvizdić i Kankanpa. Fena

FENA

27.4.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić primio je danas u nastupnu posjetu nerezidentnog ambasadora Finske za BiH u Hrvatskoj Kalea Kankanpu (Kalle Kankaanpää) i zahvalio se na podršci Republike Finske prilikom dodjele kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu u decembru prošle godine.

Predsjedavajući Zvizdić je čestitao Republici Finskoj na nedavnom ulasku u NATO pakt i rekao da je to važno za stabilnost ove države imajući u vidu globalne izazove kojima svjedočimo.

Upoznao ga je i s aktuelnom političkom situacijom u BiH.

S tim u vezi, predsjedavajući Zvizdić je rekao da bi Republika Finska trebala razmotri vraćanje u EUFOR Althea misiju koju su napustili 2018. godine.

Istaknuo je da bi to bila dobra odluka za sigurnost i stabilnost zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić i finski ambasador Kankanpa su ocijenili da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri, te da je u narednom periodu neophodno jačati ekonomske veze i naglasili da je potrebno raditi na povezivanju poslovnih zajednica, posebno u oblasti obnovljive energije, poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i ruralnog razvoja, s naglaskom na potencijale seoskog turizma.

Složili su se i da postoji prostor i za unapređenje parlamentarne saradnje između naše dvije države.

Na kraju sastanka, predsjedavajući Zvizdić je ambasadoru Kankanpa poželio uspjeh u radu i diplomatskoj karijeri, saopćeno je iz Zvizdićevog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.