OGLASIO SE NA FACEBOOKU

Zvizdić: Kako je izvlačenje SDA delegata iz "kinder jajeta" postalo izborna volja Bošnjaka

Sjetimo se samo rezultata pojedinih kandidata na listi SDA u TK i njihovih nevjerovatnih 100 posto glasova na nizu biračkih mjesta, poručio je Zvizdić

Denis Zvizdić. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

28.4.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić (Narod i pravda) putem Facebooka najavio je finaliziranje procesa imenovanja Vlade FBiH. 

Njegov status prenosimo u cijelosti.

- Danas će konačno biti finaliziran proces imenovanja Vlade FBiH.

"Gaze proceduru i pravnu državu"

Sjetimo se svih nelegalnosti u proteklih sedam mjeseci na koje nisu, iako im je to bila nadležnost i obaveza, reagovali niti CIK, niti Tužilaštvo, dok su građani bili prisiljeni da gledaju kako stranački moćnici, uz pomoć pojedinaca iz obavještajnih struktura i novca javnih preduzeća gaze procedure i pravnu državu.

Prvo smo svjedočili brutalnoj izbornoj krađi koja nije niti spriječena niti sankcionisana (sjetimo se samo rezultata pojedinih kandidata na listi SDA u TK i njihovih nevjerovatnih 100 posto glasova na nizu biračkih mjesta - rezultat na kojem bi im pozavidio i Kim Jong-un);

Šest mjeseci zakašnjenja

Onda su izabrani delegati iz stranaka koje su izbornu kampanju bazirale na kritici SDA, naprasno prešli ili dali podršku SDA (?!!). Kompletna javnost zna na koji način je to urađeno i zbog toga je zadnja Šmitova odluka o izmjenama Krivičnog zakona BiH i kaznama za podmićivanje došla, nažalost, sa šest mjeseci zakašnjenja.

Da je ovakva odluka nametnuta odmah poslije izbora, SDA-DF nikada ne bi imali većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH!;

Naredna tkz. "Copperfield faza" je bila izvlačenje SDA delegata iz kinder jaja (?!!) čime je koalicija SDA-DF dobila 13 delegata u klubu Bošnjaka u Domu naroda FBIH, što se onda proglasilo izbornom voljom bošnjačkog naroda, iako nema veze niti sa rezultatima izbora, niti sa većinskom voljom bošnjačkog naroda.

Bazno načelo parlamentarne demokratije

Poslije toga je izabrano rukovodstvo Federacije BiH, u kojem je u paketu kao potpredsjednik izabran gospodin Lendo (koji ne bi bio izabran da se, umjesto u paketu, glasalo pojedinačno) da bi onda - nevjerovatno, ali istinito - pogazio bazno načelo parlamentarne demokratije i blokirao većinu u Parlamentu FBiH koja ga je izabrala., s ciljem dvostruke političke ucjene: ili da SDA (koja nema koalicioni kapacitet) bude u novoj Vladi FBiH ili da i dalje u tehničkom mandatu ostane postojeća Vlada FBiH.

Zbog svega navedenog pozdravljam trajno rješenje koje je donio visoki predstavnik kojim će biti deblokiran proces imenovanja Vlade FBiH, građani prestati da budu taoci egoističnih stranačkih lidera, a domaće političke snage imati vrijeme i mogućnost za dogovor.

Šmit je nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH: Kazne za podmićivanje i do 10 godina zatvora.

Pozdravljamo trajno rješenje, a na domaćim političkim snagama je ostavljena mogućnost za dogovor - poručio je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.