SARAJEVO

Klub Bošnjaka pozvao poslanike da danas ne glasaju za imenovanje Vlade FBiH

Ovo što trojka govori da su dugoročne mjere, oni lažu, ovo su kratkoročne mjere

Klub Bošnjaka. Fena

FENA

28.4.2023

Članovi Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH danas su na press konferenciji u Federalnom parlamentu pozvali poslanike Predstavničkog doma da na današnjoj sjednici ne glasaju za, kako kažu, oktroisanu neustavnu Vladu Federacije BiH, piše Fena. 

- Time bi visokom predstavniku, kao i ostalim domaćim i međunarodnim faktorima pokazali da ne pristaju na aparthejd i sprečavanje svake šanse da FBiH, a samim tim i BiH, jednog dana bude moderno i demokratsko i građansko društvo, kakva su sva društva i države u Evropi - izjavio je predsjednik Kluba Bošnjaka Muamer Zukić.

Posebno je pozvao poslanike iz reda bošnjačkog naroda, koji su članovi stranaka trojke, da u sebi pronađu dovoljno snage, patriotizma i dostojanstva, i da svojim glasanjem "ne stavljaju Bošnjake u geto".

Članovi Kluba Bošnjaka osudili su Odluku visokog predstavnika, koja je jučer donesena kako bi se odblokirao proces imenovanja Vlade FBiH, a koju na današnjoj sjednici treba potvrditi Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

- Tom odlukom je suprotno Ustavu nametnuto imenovanje Vlade. Ovim pravnim nasiljem je suspendovana izborna volja bošnjačkog naroda, koju artikuliše i predstavlja Refik Lendo kao potpredjednik Federacije iz reda bošnjačkog naroda - kazao je Zukić, javlja Fena.

Govoreći o Odluci visokog predstavnika naglasio je da se radi o jednokratnoj odluci kojom se potpuno degradira volja Kluba Bošnjaka. S druge strane, trajnim rješenjem, koje se odnosi na naredne izborne procese, smatra Zukić da je osigurana puna zaštita pozicije HDZ-a BiH.

- Napominjemo da u slučaju primjene trajne odluke na današnji izbor Vlade FBiH ne bi mogla bit zaobiđena volja potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, odnosno većine u Klubu Bošnjaka. Dakle, visoki predstavnik je jednokratnom odlukom zaobišao dominantnu volju Bošnjaka, a trajnom osigurao poziciju HDZ-a za sve naredne izborne procese - podvukao je Zukić.

Ovom prilikom je potpredsjednik Federacije Refik Lendo poručio da su Odlukom visokog predstavnika "prekriženi Bošnjaci, on i Klub Bošnjaka".

- Ovo što trojka govori da su dugoročne mjere, oni lažu, ovo su kratkoročne mjere. Ovo što je uradio jučer i šta je predstavio za sljedeću godinu, napravljeno je u dogovoru sa HDZ-om - rekao je Lendo, prenosi Fena.

Visoki predstavnik je jučer omogućio da se Federalna vlada imenuje bez potpisa potpredsjednika FBiH Refika Lende.

- Ovi koji danas trebaju da izglasaju nešto što je suprotno Ustavu, sad ih čuva policija. Ne daj Bože takve vlasti koju policija čuva. Mi smo sad s džume išli dignute glave i narod nas pozdravlja. Pojedine stranke nastoje Bošnjacima pamet da zanemare, da se ne sjećaju historije i onoga što se događalo 1992.–1995. Zatvaraju nam heroje - kazao je Lendo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.