SAOPĆENJE

VSTV BiH intenzivira saradnju sa CEPEJ-om u oblasti unapređenja efikasnosti rada pravosuđa

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je izrazio nadu da je današnji sastanak prilika za razvoj plodonosne saradnje

Sa sjednice. Fena

FENA

28.4.2023

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) bilo je danas domaćin drugog sastanka ad-hoc Radne grupe Evropske komisije za efikasnost pravosuđa za smanjenje starih neriješenih predmeta (AD-HOC CEPEJ-GT-BACKLOGS), na kojem su dogovorene dalje bilateralne aktivnosti na unapređenju rada pravosuđa, kao i saradnja kroz najeminentnije međunarodne pravosudne institucije.

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je izrazio nadu da je današnji sastanak prilika za razvoj plodonosne saradnje.

- Moram istaknuti da se svi standardi koje Vijeće Evrope i CEPEJ promoviraju u pravosuđima država članica Vijeća Evrope već godinama uspješno primjenjuju u pravosuđu BiH. Kroz bilateralne i multilateralne projekte ovakva vrsta saradnje se učvršćuje. Smatram da je to pravi način da zajednički dođemo do unapređenja rada pravosuđa, zarad dobrobiti građana - istaknuo je Lagumdžija.

Referirajući se na uvodno izlaganje predsjednika, direktor Sekretarijata VSTV BiH Admir Suljagić je dodao da, iako je implementacija CEPEJ-ovih standarda odavno započela u pravosuđu BiH, VSTV BiH je spreman nastaviti s njihovom implementacijom, kao i započeti primjenu najnovijih standarda.

Naglasio je da VSTV BiH već učestvuje u radu određenih tijela CEPEJ-a i da su predstavnici ove institucije u aprilu prisustvovali sastanku Radne grupe za Cyberjust i umjetnu inteligenciju, organizovanom u Strazburu.

Tokom sastanka predstavnici CEPEJ-a su upoznati s godišnjim planovima rješavanja starih predmeta u pravosuđu BiH, kao i s aktivnostima koje VSTV BiH provodi u oblasti integriteta, povećanja efikasnosti rada sudova i tužilaštava, ujednačavanja sudske prakse i daljeg razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u pravosuđu.

S druge strane, predstavnicima VSTV-a BiH prezentiran je nacrt dokumenta koji uključuje alate koji treba da doprinesu rješavanju starih i zaostalih predmeta, a oslanjaju se na pravosudnu statistiku i indikatore efikasnosti koje je CEPEJ postavio u okviru evaluacije pravosudnih sistema.

Predsjednik CEPEJ-a Francesko Depasquale je istaknuo kako je impresioniran izvanrednim poslom koji je VSTV BiH već uradio u oblasti efikasnosti pravosuđa, te dodao da će CEPEJ u okviru novog projekata "Jačanje efikasnosti i kvaliteta pravde u Bosni i Hercegovini (BIHSEJ)“ nastojati da doprinese daljem unapređenju ove oblasti.

Isti dan, u prostorijama VSTV-a BiH, održan je i prvi sastanak Upravnog odbora Projekta „Jačanje efikasnosti i kvaliteta pravde u BiH (BIHSEJ)“ koji finansira Evropska unija i Vijeće Evrope. Na sastanku su predstavljeni rezultati i specifične aktivnosti Projekta koji također ima za cilj unapređenje efikasnosti i kvalitete pravosuđa u skladu sa standardima i alatima koje je razvio CEPEJ - saopćeno je iz VSTV-a.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.