NA DANAŠNJI DAN

Prije godinu preminuo legendarni bh. fudbaler i trener Ivica Osim

Ivica je posljednje dane života provodio uživajući s unucima i baveći se humanitarnim radom

Ivica Osim. Avaz

Indira Pindžo

1.5.2023

Na današnji dan prije godinu, 1. maja 2022., preminuo je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera i trenera Ivica Osim, legendarni Švabo, poznat i po nadimku „Štraus s Grbavice”, koji je dobio u svojim mladim fudbalskim danima, zahvaljujući svom umijeću s loptom.

Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine, a igračku karijeru počeo je u sarajevskom Željezničaru, potom je igrao za holandski Zwolle te francuske klubove Sedan, Strasbourg i Valenciennes.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 16 utakmica i bio u timu koji je na Evropskom prvenstvu 1968. osvojio srebro.

Trenerski uspjesi

Željezničar je kao trener vodio od 1978. do 1986. godine, kada postaje selektor Jugoslavije sve do početka rata, 1992. godine. Osim je potom trenirao beogradski Partizan, grčki Panathinaikos, s kojim je dva puta osvojio Kup Grčke.

Iz Grčke odlazi u Austriju i trenira klub Sturm, s kojim je dva puta bio šampion i dva puta osvojio Kup Austrije, te nastupao u Ligi prvaka od 1998. do 2000. godine. Poslije odlazi da trenira japanski JEF United, s kojim 2005. godine osvaja Japanski Liga Kup, a posljednji trenerski angažman imao je kao selektor Japana 2007. godine.

Moždani udar

Osim je, 16. novembra 2007., doživio moždani udar, a 26. novembra se probudio. Godine 2011., FIFA postavlja Osima na čelo Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH.

Ivica je posljednje dane života provodio uživajući s unucima i baveći se humanitarnim radom. Poznat je po skromnosti i empatiji prema onima kojima je pomoć bila potrebna.

Međunarodni praznik rada. novum.ba

Međunarodni praznik rada

Danas je Međunarodni praznik rada, koji se obilježava kao spomen na velike radničke proteste u Čikagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika.

U 19. vijeku iskorištavanje radnika dostiglo je vrhunac, nadnice su bile jako niske, a višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života.

Krvoproliće

Više od 40.000 radnika je na današnji dan u protestima u Čikagu tražilo: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila 50-ak radnika. Mnogo ih je uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Čikagu, na 1. kongresu Druge internacionale u Parizu, 1889. godine, odlučeno je da će se 1. maja svake godine održavati radnički protesti, a već od naredne, 1890. godine taj datum postaje Međunarodni dan opće solidarnosti radništva. 

Prvi električni tramvaj u Sarajevu. historija.ba

Prvi električni tramvaj u Sarajevu

Godine 1895., 1. maja, u Sarajevu je počeo saobraćati prvi električni tramvaj, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču. Tramvaj je vozio od Željezničke stanice do Latinske ćuprije.

Sarajevo je tako postalo prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. 

Prvi električni tramvaj imao je dvoja vrata, a mogao je primiti 24 putnika.

Ajrton Sena. mondo.ba

Poginuo Ajrton Sena

U autotrci za "Veliku nagradu San Marina", na današnji dan 1994. godine, poginuo je brazilski automobilski as Ajrton Sena (Ayrton Senna), jedan od najboljih vozača Formule 1, poznat pod nadimkom Kišni čovjek.

Godine 1977., Sena je osvojio Južnoameričko Kart prvenstvo, a 1981. odlazi u Evropu, gdje osvaja prvo mjesto u takmičenju British Formula Ford 1600. Iduće, 1982. godine, Sena osvaja još dvije titule - britansku i evropsku, za pobjedu u takmičenju Formula Ford 2000 Championships. Od tada su se nizale brojne pobjede na gotovo svim svjetskim autotrkama, a 1. maja 1994. godine, u trci na popularnoj stazi Imola, u krivini Tamburelo Sena je izgubio kontrolu nad vozilom pri brzini od 307 kilometara na sat, te udario u zid, nakon čega je izgubio život.

Na sahrani Ajrtona Sene u Sao Paulu više od milion ljudi okupilo se da posljednji put pozdrave legendarnog vozača Formule 1, a brazilska vlada proglasila je trodnevnu žalost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.