PRIPREME

Zapadnohercegovački kanton spremno dočekuje novu vatrogasnu sezonu

Naročito je bilo zahtjevno u martu prošle godine kada je zabilježena 241 intervencija na gašenju požara, rekao je Bošnjak

Vatrogasci u ZHK. Fena

FENA

29.4.2023

Kada je u pitanju zaštita od požara, ova godina do sada je bila klimatski povoljnija u odnosu na proteklu i vatrogasci u Županiji Zapadnohercegovačkoj imali su značajno manji broj intervencija u odnosu na lani.

Pomoćnik direktora Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačog kantona Mladen Bošnjak u razgovoru za Fenu iznio je podatak da su vatrogasci u zapadnoj Hercegovini u prva četiri mjeseca ove godine imali 104 intervencije na gašenju požara, što je značajno manje u odnosu na 378 intervencija u istom razdoblju u 2022. godini.

- Naročito je bilo zahtjevno u martu prošle godine kada je zabilježena 241 intervencija na gašenju požara. Zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, samo na području općine Posušje u martu je izgorjelo 1400 ha šume. Kiša koja je pala 31. ožujka ugasila je većinu otvorenih požara koji su bili izvan kontrole i spriječila daljnje materijalne štete – podsjetio je Bošnjak na situaciju u proljeće prošle godine.

Opremanje vatrogasnih jedinica

Sistem zaštite požara u HNK sastoji se od četiri profesionalne vatrogasne jedinice (Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje), tu su i dobrovoljna vatrogasna društva (Gorica, Mokro, Kočerin, Rakitno, Tihaljina), novoformirana dobrovoljna vatrogasna društva Jare i Trebižat te vatrogasna jedinica kompanije Violeta Grude.

- U profesionalnim vatrogasnim jedinicama za pomoć u gašenju požara u ljetnim mjesecima na određeno vrijeme angažira se dodatni broj vatrogasaca - kazao je Bošnjak.

Te jedinice opremljene su opremom i vatrogasnim vozilima za gašenje požara otvorenih prostora te opremom (hidrauličkim kliještima) i višenamjenskim vozilima za tehničke intervencije, prvenstveno kod težih prometnih nesreća kada je potrebno izvlačiti unesrećene osobe iz karamboliranih vozila.

- Na inicijativu Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke formirana je zajednička služba za zaštitu od požara od pripadnika navedenih DVD-ova, te na temelju potpisanog ugovora Uprava civilne zaštite i Stožer civilne zaštite pomažu u radu i opremanju dobrovoljnih vatrogasnih društava – kazao je pomoćnik ravnatelja Uprave civilne zaštite ŽZH.

Vatrogasne službe u ŽZH posjeduju šest vatrogasnih vozila, a u planu je nabavka vatrogasnog vozila s ljestvama koje je nužno kod požara na stambenim, industrijskim i drugim objektima.

Video nadzor u realnom vremenu

Nabavka opreme financira se sredstvima općina i gradova, a dio opreme nabavljen je kroz prekogranični projekt IPA II Bosna Hercegovina – Crna Gora „ Unaprjeđenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe“.

U sklopu ovog projekta izgrađen je i poligon za vatrogasne vježbe u Grudama, poslovna zona Pogana Vlaka – Poljanice, te se provodi druga faza projekta Holistic (autonomni sustav za praćenje, nadzor i praćenje šumskih požara).

Po Bošnjakovim riječima, projektom Holistic osigurava se video nadzor u realnom vremenu.

- Ovaj napredni sustav ima za cilj uspostavljanje virtualne mreže za upozorenja na šumske požare čime se smanjuje vrijeme odziva, kako bi se poboljšale i koordinirale preventivne i interventne mjere, s ciljem smanjenja opožarene površine, materijalnih i ljudskih gubitaka. Ovaj sustav nadzire veći dio prostora Županije tijekom 24 sata 7 dana u tjednu, s mogućnošću proširenja video-nadzora i na druga potencijalno ugrožena područja naše županije - rekao je Bošnjak.

Pored ulaganja u opremu nužno je kontinuirano raditi na edukaciji osoblja, pa se tako redovito organizira polaganje vatrogasnih ispita za profesionalne i dobrovoljne vatrogasce u Upravi civilne zaštite HNŽ-a u Mostaru.

- Također, Uprava civilne zaštite tri puta godišnje organizira polaganje ispita iz protupožarne zaštite za radne organizacije i institucije koje su dužne odrediti jednu ili više osoba ovisno od veličine, koja će biti odgovorna za provedbu mjera zaštite od požara u svojoj organizaciji ili instituciji. U cilju edukacije učenika i nastavnog osoblja i ukazivanja na važnost i neophodnost pravodobne i pravilne reakcije u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, u organizaciji Uprave civilne zaštite ŽZH u suradnji s operativnim snagama civilne zaštite i žurnim službama provedena je edukacija u svim osnovnim školama naše županije na temu „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“ - kazao je Bošnjak.

Divlje deponije i rizik od požara

Iz Uprave civilne zaštite ŽZH još su jednom pozvali stanovništvo da svojim ponašanjem ne ugrožava svoje i tuđe živote, svoju i tuđu imovinu te da ne pali vatru na otvorenom prostoru u vrijeme požarne sezone, a naročito kada su atmosferski uvjeti takvi da pogoduju brzom širenju požara.

- Čest uzrok požara su divlje deponije otpada. Nažalost, u našoj županiji imamo velikih broj ovakvih deponija, a pojedine su toliko velike da mogu izazvati pravi ekocid. Potrebno je uključiti sve mjerodavne institucije i udruge za zaštitu okoliša u rješavanje ovog velikog problema. Zahvalni smo svima koji pomažu vatrogascima u gašenju požara na bilo koji način - poručio je pomoćnik ravnatelja Uprave civilne zaštite ŽZH Mladen Bošnjak.

Na kraju razgovora Bošnjak je pozvao sve stanovnike ŽZH da hitno nazovu neki od sljedećih brojeva ako primijete požar: vatrogasci 123, policija 122, Operativnog centara civilne zaštite 121.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.