PRAZNICI

Tradicionalna proslava neće izostati, ali cijene nikad više: Ko će moći "omastiti brkove" za 1. maj

Čudno je i tužno što se građani ne bune, kazao je Bago

Bago: Izazvati reakcije. Avaz

Meliha Smajkic

30.4.2023

Iako većina građana Bosne i Hercegovine nema razloga za slavlje, ipak, mnogi će ostati vjerni „običajima“ proslave prvomajskih praznika uz tradicionalni roštilj.

Nažalost, zbog ogromnih poskupljenja hrane, ovogodišnja prvomajska trpeza je znatno skuplja u odnosu na protekle godine. Brojne mesnice i trgovine nude i određene akcijske ponude, međutim, činjenica je da prvomajski roštilj nikada nije bio skuplji.

Akcijske ponude

Tako će za kilogram ćevapa biti potrebno izdvojiti između 12,95 i 15 KM, a ponegdje i 17,5 maraka! U pojedinim akcijskim ponudama ćevapi se mogu pronaći po cijeni od 10,95 maraka po kilogramu. Skoro istu cijenu imaju pljeskavice i roštiljske kobasice.

Cijene pilećeg filea kreću se od 13 do 16 KM, krilca i bataci od 6,95 do 11 KM, u zavisnosti od toga jesu li marinirani.

Teleći ražnjići imaju paprenu cijenu, a u akcijskoj ponudi se mogu pronaći za 19,95 KM po kilogramu.

Ni povrće koje mnogi vole “baciti” na roštilj ili u salatu nije jeftino. Kilogram paprika se kreće između 5,95 i 7 KM, a krastavaca od 3,50 do 3,85 maraka, dok cijena paradajza uglavnom iznosi 3,50 KM.


Cijena ćevapa od 13 do 17,50 KM. Facebook

Za kilogram gljiva, mnogima omiljeni specijalitet sa žara, trebat će izdvojiti skoro 7 KM, dok se kilogram luka kreće između 80 feninga i 1,20 KM, a mladi luk košta skoro 3 KM.

Bez efekta

Marin Bago iz Udruženja za unapređenje kvalitete življenja „Futura“ smatra da građani za prvomajsku proslavu, koja tradicionalno okuplja porodicu i prijatelje, ne troše iznad svojih mogućnosti.

- Međutim, činjenica je da je potrošačka košarica odavno preskupa i čudno je i tužno što se građani ne bune. Jer buniti se na društvenim mrežama, što smo imali priliku vidjeti dugi niz godina, ne daje nikakve efekte i rezultate. Dakle, na tradicionalan način, rekao bih, cijene poskupljuju i građani ove zemlje se moraju na tradicionalan način i buniti protiv toga. Jedino to može izazvati reakciju vladajućih - mišljenja je Bago.

Sokovi i pivo

Kada je riječ o cijenama pića, gazirani i drugi sokovi mogu se kupiti po cijeni od 1 do 2,5 po litru.

Pakovanje piva od 5+1 limenku košta od 6 KM pa naviše, a kada je riječ o umacima, majoneza se prodaje po cijeni od 3,85 KM, a kečap 2,95 KM, koliko koštaju i razni sosovi prikladni za roštilj.

ĆEVAPI

13 - 17,5 KM

PILEĆI FILE

13 – 16 KM

KRILCA I BATACI

7 – 11 KM

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.