REAKCIJE

Psihologinja Nermina Vehabović-Rudež za „Avaz“: Vršnjački pritisak zna biti katastrofalan

Ne mogu se samo psiholozi baviti djecom i terapeuti, djecom se moramo baviti sistematski svi

Vehabović-Rudež: Mi se trebamo baviti onim šta je prevencija. Avaz

4.5.2023

Mi koji se susrećemo s djecom znamo da je puno je faktora koji mogu utjecati na ovakva ponašanja kao što je slučaj s dječakom u Beogradu, od onoga šta se dešava u porodici do onoga šta se dešava u školi, kaže psihologinja Nermina Vehabović-Rudež za portal „Avaza“.

Česti okidač

- Ne mora uvijek biti razlog vršnjačko zlostavljenja može biti u pitanju vršnjački pritisak u smislu odbacivanja koje je onako neprimječeno, npr. izrugivnja, omalovažavanje, a koje ne izgleda ništa opasno kada gledate sa strane, a zapravo mogu biti vrlo često okidači velike tuge i problema kod djeteta koje je izloženo tom vršnjačkom pritisku. 

Ako odrasli to ne prepoznaju vrlo često se dese posljedice, a na žaloste neke budu i katastrofalne – govori Vehabović-Rudež za „Avaz“.

U ovom slučaju kada je riječ o dječaku iz Beograda, dodaje, ne govorim da je to uzrok. Može biti da je u pitanju neka porodična okolnost, a može biti i taj okvir u kojem se dijete nalazilo unutar škole kao što su pritisci u smislu da se ostvare najbolji rezultati jer se to očekuje od djece.

- Mi se trebamo baviti onim šta je prevencija. Ja se bavim prevencijom i trudim se objasniti da je ulaganje u kvalitetno roditeljstvo najvažnija prevencija, kao i u kvalitetno nastavno osoblje. Nastavnicima se mora pomoći da razrješe svoje stresove, moraju biti zaduženi da vrate svoj autoritet i da odolijevaju poritiscima roditelja što se tiče ocjena, da ne forsiraju samo dobre nego sve učenike da se ne izopče oni koji su nešto lošiji... – navodi Vehabović-Rudež.

Pozitivni rezultati

Ima puno tu stvari koje, dodaje, mi profesionalci vidimo u okolini. Ne mogu se samo psiholozi baviti djecom i terapeuti, djecom se moramo baviti sistematski svi jer samo tako možemo polučiti pozitivne rezultate.

- Također, nastavnci u muzičkim školama i treneri moraju imati dobru psihološku obuku i biti dobri sa strukom da bi mogli raditi s djecom. Možemo prepoznati talent u nekom ali to opet ne znači da dijete može izdržati pritisak koji se od njega očekuje kada se pojavljuje na takmičenjima – navodi psihologinja.

Ističe kako su društvene mreže i ono čemu je dijete izloženo samoe vrhunac jednog velikog dijela, ustvari samo vrh sante leda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.