ZADAR

Helez i Banožić o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane i putu BiH ka EU i NATO integracijama

Razgovarano je o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane

Sa susreta u Zadru. Fena

FENA

4.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez predvodi delegaciju MO i OS BiH koja prisustvuje Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji (ASDA 2023) u Zadru od 3. do 5. maja, a na poziv ministra odbrane Republike Hrvatske Marija Banožića.

Helez se danas sastao s ministrom Banožićem, a susretu su, osim članova delegacija, prisustvovali i načelnici Zajedničkog štaba OS BiH i Glavnog stožera OS Republike Hrvatske, generalpukovnik Senad Mašović i admiral Robert Hranj.

Razgovarano je o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

Obojica ministara su konstatovali da je dosadašnja saradnja izuzetno dobra, posebno u oblasti školovanja naših kadeta na Vojnoj akademiji u Zagrebu.

Dogovoreno je da će se ove i naredne godine povećati broj mjesta za školovanje bh. kadeta u Hrvatskoj.

Također, dogovorena je i pomoć OS Hrvatske našoj zemlji u slučaju prirodnih katastrofa, ukoliko to bude potrebno.

Na sastanku je razgovarano i o putu Bosne i Hercegovine ka EU i NATO integracijama.

Predstavnici Hrvatske izrazili su punu podršku BiH na tom putu, uz očekivanja da naša zemlja ispuni potrebne uslove.

Ministar odbrane BiH je zahvalio hrvatskom kolegi Banožiću, kako za podršku o pitanju vojnog školovanja naših kadrova, tako i za obećanu podršku našoj opredijeljenosti ka euroatlantskim integracijama.

Ministri su izrazili obostrano zadovoljstvo što naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja u oblasti odbrane.

Istovremeno, dogovoreno je da se 20. juna ove godine održi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, osim ministra Heleza i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnika Senada Mašovića, čine i Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju, Salko Beba, šef Kabineta ministra odbrane, brigadir Milorad Krajšumović, komandant Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga BiH i brigadir Dževad Aščić, načelnik Ureda za podršku načelnika ZŠ OSBiH, saopćeno je iz MO BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.