SAOPĆENJE

Neformalna grupa građana protiv nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu

Navode da "problem nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu proizilazi iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana KS iz 2017.

Građani protiv divlje gradnje. Fena

FENA

4.5.2023

Neformalna grupa građana "Hoćemo pitku vodu i čist zrak – protiv nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“ danas je organizovala uličnu akciju kako bi informisala javnost o problemu nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu.

U saopćenju grupe građana navodi se da "problem nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu proizilazi iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine koji nije u skladu sa važećim prostornim planom višeg nivoa kao ni sa Federalnim prostornim planom iz 1981. godine koji je još obavezujući. Dodatno, ovaj problem je nastao i zbog nezakonitog izdavanja građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od strane Opštine Trnovo bez prethodno izdanih okolinskih dozvola i procjene uticaja na okoliš. I u konačnici, gradnja na olimpijskim planinama nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987. godine, koja je još uvijek na snazi".

Neformalna grupa građana "Hoćemo pitku vodu i čist zrak – protiv nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu“ smatra da “prostor Igmana i Bjelašnice ima posebnu važnost za očuvanje pitke vode i čistog zraka u Kantonu Sarajevo. Zbog velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, determinisanih nekoliko desetina reliktnih i endemičnih vrsta flore i faune, posebnih vrijednosti pejzažnih predjela, specifičnih klimatskih parametara prostora gdje se sudaraju mediteranska i kontinentalna klima za Igman i Bjelašnicu su navedenim planom predviđeni najviši oblici zaštite. I pored ove činjenice, od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekata – apartmana te nedopustivoj sjeći šume i krčenju šumskog zemljišta. Mimo svih pravila i uprkos mnogim uredbama koje regulišu izgradnju, vodozaštitne zone i otpadne vode – na sceni je bezobzirno narušavanje svih procedura, a kao posljedicu toga svjedočimo činjenici da je na ovim olimpijskim planinama devastirano preko 8.000,000 m2 šume i šumskih livada. Zbog svega toga tražimo da se zaustavi dalja nelegalna gradnja i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu”, ističu predstavniciove neformalne grupe građana.

Navode da su, osim zabrinutih građana, i federalni revizori su 2016. upozoravali na nepravilnosti u vezi s izgradnjom apartmana na Bjelašnici. Pored toga i Ured za borbu protiv korupcije i upravljenje kvalitetom Kantona Sarajevo je uočio nepravilnosti prilikom ishodovanja dozvola za krčenje šume i izdavanje odobrenja za građenje te je podnio krivičnu prijavu kod Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu zbog krčenja šume u četiri slučaja, te izdatih odobrenja za gradnju čak 13 objekata.

"Sve su ovo razlozi zbog kojih ne planiramo odustati - nastavljamo našu pravnu borbu i iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo dozvoliti da se nastavi nelegalna gradnju na olimpijskim planinama", navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.