KO JE UVEZAO

Nakon upozorenja peradara da se meso prodavalo kao svježe: Još nema traga smrznutoj piletini iz Turske

Za sve izrečeno posjedujemo materijalne dokaze, kazao je Nikić

Jesu li građani kupovali piletinu za 1. maj. Printscreen

Meliha Smajkic

6.5.2023

Ni skoro sedam dana od upozorenja Udruženja peradara BiH o tome da je u našu zemlju ušlo osam kontejnera smrznutog pilećeg filea iz Turske nema informacija od nadležnih institucija gdje je završilo to meso. Nepoznanica je i je li tolika količina mesa prošla proces odleđivanja i eventualno se našla na prodajnim mjestima gdje se prodaje kao „svježe meso“.

Nanosi se šteta

I tu zabrinutost su iznijeli peradari i o svemu obavijestili nadležne inspekcijske organe te ih pozvali da pojačaju kontrole i zaštite zdravlje građana. U Udruženju nisu više ni sigurni šta trenutno inspekcijski organi mogu utvrditi, budući da se po svim prilikama zamrznuta piletina kao svježa uveliko prodavala građanima uoči Prvog maja, iako su na vrijeme poslali upozorenje.

Pero Nikić, predsjednik Udruženja peradara FBiH, za naš list je kazao da nemaju informacija o tome šta su nadležne službe uradile. Informacije koje su, rekao nam je, iznijeli nisu paušalne jer, kako je ustvrdio, za sve izrečeno posjeduju materijalne dokaze.

- Nažalost, to nije prvi put, to se praktično radi u kontinuitetu. Postoje određene zakonske manjkavosti koje nanose štetu domaćoj proizvodnji. Međutim, ovdje je riječ o tome da se zdravlje građana dovodi u opasnost - istakao je Nikić.

Kakve kazne

Kako je naveo, nije sporan uvoz zaleđenog mesa koje se koristi za preradu, ali je problem što se kao takvo, raznim zloupotrebama, koristi u prodaji. Nadležnim organima, dodao je, mora biti poznato ko su uvoznici takve robe i ko su oni koji imaju vlastitu proizvodnju za preradu.

- Postavlja se pitanje i kakve su kazne prema prekršiteljima. Jer pojedinci ciljano krše zakon, ali u odnosu na promet koji ostvare nezakonitim radnjama kazne koje plate su smiješne - naveo je Nikić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.