PREDSJEDAVAJUĆA VM

Na marginama Kraljevskog prijema: Krišto sa princom Vilijamom, Mišelom, Metsolom i Fon der Lejen

U odvojenim susretima Krišto informirala je evropske zvaničnike o učinku novoga saziva Vijeća ministara u prvih 100 dana rada, navodi se u saopćenju

Krišto s princom Vilijamom. Vijeće ministara BiH

S. S.

5.5.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto prisustvovala je danas Kraljevskom prijemu u povodu predstojeće ceremonije krunidbe britanskog kralja Čarlsa III. (Charles) u Londonu.

Na marginama prijema susrela se s predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel), predsjednicom Evopskog parlamenta Robertom Metsolom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (fon der Leyen).

- U odvojenim susretima Krišto informirala je evropske zvaničnike o učinku novoga saziva Vijeća ministara u prvih 100 dana rada.

Istaknula je da su načinjeni značajni iskoraci u radu o čemu u prilog govori i činjenica da je na sjednicama usvojeno preko 530 materijala, te da je neupitna opredijeljenost Vijeća ministara evropskim integracijskim procesima. 

Krišto je posebno istaknula da je uspostavljena vlast na svim razinama te da su stečeni uvjeti za ubrzan nastavak u provođenju reformi. Također je kazala kako je prioritetno, najkasnije u narednih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu Izbornog zakona na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. 

Dodala je da je radi toga nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Evropski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo usljed uspostave vlasti na svim razinama u BiH i kazali da Bosna i Hercegovina ima njihovu kontinuiranu podršku na svom evropskom putu.

Tokom kraljevskog prijema predsjedateljica Krišto se susrela s princom Vilijamom (William) i princezom Kejt Midlton (Kate Middlton) i uputila im srdačne čestitke u povodu sutrašnje krunidbe kraljevskog oca Čarlsa III. - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.