ZLOČINI URBICIDA

U BiH danas se obilježava Dan džamija: U agresiji ih srušeno 614

Tokom agresije na BiH 1992.-1995. godina, prema podacima Islamske zajednice u BiH, porušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije...

Džamija Ferhadija u Banjoj Luci. Anadolija

Anadolija

7.5.2023

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine, javlja Anadolija.

Dan džamija podsjeća muslimane ovih prostora koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih muslimana.

Do temelja srušena Ferhadija

Na današnji dan, u noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, minirana je i do temelja srušena jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, čuvena banjalučka ljepotica Ferhadija. Ubrzo zatim, minirani ostaci džamije odvezeni su na gradsku deponiju, a dio je bačen u jezero Karanovac, čime je nedvojbeno potvrđena planska i sistematska aktivnost realizacije zločina urbicida.

Ferhat-pašina džamija, zadužbina Ferhad-paše Sokolovića izgrađena 1579. godine, predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću.

Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Ferhadija je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na BiH do temelja porušene.

Osim toga, 7. maj je i sjećanje na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića, 7. maja 2001. godine u Banjoj Luci. Tada su polaganje kamena-temeljca za obnovu prekinuli neredi u kojima je Murat Badić zadobio smrtne rane.

Ferhadija je ponovo sagrađena te svečano otvorena na Dan džamija, 7. maja 2016. godine.

Uništeno ili oštećeno više od 80 posto džamija

Povodom Dana džamija, Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH ove godine organizirala je manifestaciju "Dani džemata i džamija" od 4. maja do 3. juna uz bogat program u više bosanskohercegovačkih gradova.

Tokom agresije na BiH 1992.-1995. godina, prema podacima Islamske zajednice u BiH porušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

U okviru manifestacije "Dani džemata i džamija", danas će u Banjoj Luci, u džamiji Ferhadija, biti održana akademija "Sjećanje na rušenje Ferhadije i ostalih banjalučkih džamija".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.