RAZGOVOR

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić za "Avaz": Stat ću ukraj neradu u Ministarstvu, a neću ugroziti ničija vjerska osjećanja

Ne želim bilo kome da zabranim da upražnjava sve ono što je u skladu sa zakonom, ali ne možemo se džumom pravdati i ne biti cijeli dan na poslu, kaže

Nešić: Dobio sam prijetnje na Facebooku. Avaz

Alen Bajramovic

8.5.2023

Nakon što je u pojedinim medijima objavljena informacija da je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, sa savjetnicima i tjelohraniteljima, obilazio kancelarije i popisivao Bošnjake koji su išli na džumu, putem društvenih mreža dobio je prijetnje koje je proslijedio nadležnim organima. Nešić je danas demantirao ove informacije, navodeći da je obišao sve kancelarije, da na poslu nije zatekao „pozamašan broj Bošnjaka, Srba i Hrvata“, a da je povod kontroli bila činjenica da jednu službenicu ni nakon dva sata potrage nisu uspjeli pronaći u zgradi.

Prijetnje na Facebooku

- Jutros sam dobio prijetnje na Facebooku, saradnici su me o tome upoznali i to sam proslijedio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela gospodinu Mirsadu Viliću da preduzmu odgovarajuće mjere. Između ostalog, postoji jedan komentar u kojem stoji da „četničko kopila treba po kratkom postupku“ – kazao nam je Nešić.

Kao ministar sigurnosti Nešić već ima osiguranje po službenoj dužnosti, a nadležni organi će procijeniti da li mu je potrebna dodatna zaštita. Ponovo naglašava da nema namjeru ugroziti bilo čija prava i osjećanja.

- Ne želim bilo kome da zabranim da upražnjava sve ono što je u skladu sa zakonom, ali ne možemo se džumom pravdati i ne biti cijeli dan na poslu. A u vrijeme džume ni pojedinih Srba i Hrvata nema na poslu. Dok naši mladi ljudi odlaze u inostranstvo trbuhom za kruhom nama radna mjesta zauzimaju neradnici. Stat ću ukraj javašluku i neradu u Ministarstvu a neću ugroziti ničija vjerska osjećanja. 

Sekularna država

Mi smo sekularna država. Šta to znači? Kad ima liturgija, misa ili džuma, institucije ne funkcionišu? Prema Zakonu o radu nemaju pravo na to, ali onome ko želi omogućit će se da upražnjava svoje vjerske potrebe i da svi budu zadovoljni. Nenad Nešić nije nikakav fanatik, već normalan i racionalan čovjek koji samo želi da ovo Ministarstvo funkcioniše, da ostvaruje zapažene rezultate i da služi svrsi, odnosno građanima BiH – ističe Nešić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.