MJERE SIGURNOSTI

Važna odluka: MUP ZDK obezbijedio prisustvo policajaca u školama na području tog kantona

U toku je realizacija sastanaka rukovodilaca policijskih stanica s direktorima osnovnih i srednjih škola

MUP ZDK. Fena

FENA

9.5.2023

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u povodu tragičnih dešavanja u Republici Srbiji te učestalih objava na društvenim mrežama koje su vezane za vršnjačko nasilje a uznemirile su javnost u Bosni i Hercegovini, intenzivirala je aktivnosti koje se poduzimaju bez odlaganja sve s ciljem sprečavanja narušavanja sigurnosne situacije na području tog kantona, posebno u oblasti zaštite djece.

S ciljem unapređenja prevencije svih oblika devijantnog ponašanja i povećanja stepena bezbjednosti učeničkih populacija, Uprava policije MUP-a ZDK obezbijedila je prisustvo policijskih službenika u neposrednoj blizini osnovnih i srednjih škola u vrijeme dolaska u školu te velikog odmora. Tom prilikom policijski službenici će boraviti i u školskim holovima kako bi preventivno djelovali na sprečavanju eventualnih incidentnih situacija, vršanjačkog nasilja i slično.

Svakodnevno se obavljaju razgovori sa menadžmentom škola te se uspostavljaju kontakti sa nastavnim i drugim osobljem, učeničkim populacijama i roditeljima s ciljem razmjene informacija, prepoznavanja, identifikacije i rješavanja bezbjedonosnih problema u školama, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Također, u toku je realizacija sastanaka rukovodilaca policijskih stanica sa direktorima osnovnih i srednjih škola s ciljem analize bezbjedonosne situacije, poduzimanja mjera i radnji na poboljšanju bezbjedonosnog ambijenta te organizovanja zajedničkih preventivnih aktivnosti.

- Naglašavamo da Uprava policije MUP-a ZDK u kontinuitetu provodi aktivnosti na prikupljanju bezbjedonosno interesantnih informacija o pitanju vršajnačkog nasilja, prikuplja i analizira informacije o vršnjačkom nasilju na društevnim mrežama te formira predmete koje nakon kompletiranja dostavlja u nadležnost i dalje postupanje nadležnim sudovima ili tužilaštvima - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.