SARAJEVO

Zvizdić-Perinat: Jačati ekonomsku i međuparlamentarnu saradnju BiH i Španije

Ambasadorica je zahvalila za dobrodošlicu i potvrdila kontinuitet dobrih odnosa dviju zemalja

Sa sastanka u Sarajevu. Fena

FENA

10.5.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se danas sa ambasadoricom Kraljevine Španije u BiH Mariom Teresom Lizaranzom Perinat. Istaknuo je da su Bosna i Hercegovina i Španija dvije prijateljske zemlje sa dobrim bilateralnim odnosima i informisao je o veoma uspješnoj posjeti parlamentu Kraljevine Španije, od 15. do 18. aprila ove godine.

Suglasili su se da je, u narednom periodu, potrebno još više intenzivirati međusobne posjete na najvišem nivou.

Informirao je ambasadoricu Perinat o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i istaknuo da glavni vanjskopolitički prioritet BiH ostaju evropske i NATO integracije. Zvizdić je zahvalio za sveukupnu pomoć i podršku Španije Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica je zahvalila za dobrodošlicu i potvrdila kontinuitet dobrih odnosa dviju zemalja. Istakla je da Španija snažno podržava euroatlantske integracije BiH.

Zvizdić i Perinat saglasili su se da je, u narednom periodu, potrebno jačati ekonomsku i međuparlamentarnu saradnju, posebno kroz zajedničke parlamentarne forume i razmjenu državnih službenika radi edukacije i preuzimanja najboljih praksi te da se u okviru ugovorne saradnje dviju zemalja očekuje što skorije potpisivanje i ratifikacija sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola te o unaprjeđenju kulturne saradnje, posebno kroz sefardsko naslijeđe u BiH.

S obzirom na to da je Kraljevina Španija učesnik EUFOR Althea misije, Zvizdić je rekao da je ostanak misije izuzetno važan za mir i stabilnost u BiH i naglasio značaj dolaska EUFOR trupa u Brčko distrikt BiH kao ključnu tačku za stabilnost Bosne i Hercegovine.

Razgovarali su i o Konferenciji u povodu Dana parlamentarizma, koja će biti održana 30. juna ove godine u Leonu, gradu na sjeveru Španije i kojoj će prisustvovati i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prenosi Sektor za odnose s javnošću PS BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.