MINISTAR ODBRANE BIH

Helez u Operativnom zapovjedništvu OS BiH: Ponosan sam na međuljudske odnose u OS BiH

Učinit ćemo sve da našem vojniku i dalje povećavamo materijalni status, rekao je Helez

Sa današnjeg događaja  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
A. O.

10.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je boravio u službenom radnom posjetu Operativnom zapovjedništvu Oružanih snaga BiH u bazi „Butmir“ kod Sarajeva.

Ministru Helezu glavni je domaći bio komandant Operativnog zapovjedništva OS BiH general-bojnik Radovan Ilić sa svojim stožerom i saradnicima. General Ilić je upoznao ministra s težišnim aktivnostima i stanjem u okviru ovog zapovjedništava i potčinjenih jedinica.

Tri brigade

Ovo zapovjedništvo u svom sastavu ima tri pješačke brigade, Brigadu zračnih snaga i protivzačne odbrane, i Brigadu taktičke podrške, a čini je dvije trećine ukupnog kadrovskog sastava OS BiH.

Misija Operativnog zapovjedništva OS BiH podrazumijeva obučavanje i držanje u spremnosti visoko motiviranih profesionalnih snaga, sposobnih da u zadatom vremenu postupaju, podupru i po naredbi izvrše sve zadaće u BiH i izvan nje, radi ispunjenja obveza propisanih Zakonom o odbrani BiH.

Definiranje prioriteta

Tokom posjete, Helez je istaknuo važnost definiranja prioriteta u situaciji ograničenih finansijskih izdvajanja i čestitao svim pripadnicima OZ BiH na profesionalnom i primjernom izvršavanju zadaća na polju dostizanja operativnih standarda NATO saveza, pomoći civilnim institucijama u prirodnim nesrećama te međunarodnim promatračkim misijama u Maliju i Srednjoafričkoj Republici.

- Ponosan sam na stanje međuljudskih odnosa u OS BiH. Učinit ćemo sve da našem vojniku i dalje povećavamo materijalni status i olakšavamo posao – izjavio je Helez.

Istom prigodom, ministar Helez je u pratnji šefa Kabineta Salka Bebe i savjetnika iz ureda zamjenika ministra obišao i Centar za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC) u bazi „Butmir“, koje je jedno od vrlo rijetkih nastavnih središta izvan Sjevernoatlantskog saveza, koja imaju NATO certifikate.

Načelnik PSOTC-a brigadir Elvedin Omić predstavio je glavne aktivnosti središta, a ministar Helez je izrazio iskreno zadovoljstvo viđenim.                                        

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.