BRČKO

Za sanaciju klizišta u Krepšiću na području Brčkog izdvojeno 170.000 KM

Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodnogospodarstvo odobreno je 170.000 maraka

Sanacija klizišta u Brčkom. Fena

FENA

11.5.2023

Za sanaciju klizišta na Savskom nasipu u naselju Krepšić na području Brčkog i u svrhu hitnih radova, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH za te namjene iz sredstava rezervi budžeta Distrikta dobilo je 170.000 KM.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na Savskom nasipu u mjestu Krepšić prije dva mjeseca došlo je do klizišta usljed obilnih padavina, koje je neophodno što prije sanirati kako ne bi došlo do ugrožavanja stanovništva i materijalnih dobara.

-Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodnogospodarstvo odobreno je 170.000 maraka iz sredstava rezervi budžeta Distrikta za 2023. godinu u svrhu sanacije nasipa u mjestu Krepšić, kao i usluga vršenja stručnog nadzora nad izvođenjem radova - kazao je predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodnogospodarstvo Milenko Ninković.

Prema njegovim riječima, korištenje sredstava rezerve budžeta vrši se na osnovu Odluke koju donosi Skupština Brčko distrikta BiH na prijedlog gradonačelnika.

- Zbog ugroženosti stanovništva i materijalnih dobara na području naselja Krepšić i Vučilovac usljed pojave klizišta, te na osnovu stručnog mišljenja sačinjenog od strane stručnih osoba ispred Odjela, potrebno je provesti hitnu proceduru Javne nabavke - dodao je Ninković.

Sljedeće aktivnosti Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodnogospodarstvo jeste hitna priprema tenderske dokumentacije, nakon čega slijedi izbor izvođača radova i čim vremenski uvjeti budu povoljni krenut će se i s radovima.

Podsjetimo da su mještani sela Vučilovac i Krepšić izrazili nedavno zabrinutost za svoju i bezbjednost svoje imovine zbog pojave klizišta na vodoodbranbenom nasipu u dužini od 50 metara, koje se početkom aprila mjeseca pojavilo usljed obilnih padavina i erozije zemljišta.

Predsjednik mjesne zajednice Vučilovac Milan Ignjić rekao je da je do klizišta došlo zbog, kako je naveo, upotrebe lošeg materijala kojim je nasip prije nekoliko godina saniran.

-Zemlja kojom su sanirali nasip bila je pjeskovita i kao takva ne trpi vodu i velike kiše i nije najkvalitetnije urađeno jer se trebala tokom saniranja ta zemlja nabiti dovoljno - rekao je Ignjić dodajući da ukoliko rijeka Sava nadođe došlo bi do probijanja nasipa i mogao bi se ponoviti scenario velikih poplava iz 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.