LIVNO

Ministrica Nakić dogovorila učešće učenika Livanjskog kantona na takmičenju "WorldSkills Croatia"

Podrška 350 profesora i mentora u takmičenju 405 najboljih učenika u 46 strukovnih disciplina

Sa događaja. Fena

FENA

12.5.2023

Ministrica nauke, obrazovanja, kulture i sporta Livanjskog kantona Gordana Nakić prisustvovala je trodnevnom takmičenju za učenike strukovnih škola naziva ''WorldSkills Croatia 2023.'' koje je održavano u Zagrebu.

Tom prilikom ministrica Nakić razgovarala je s direktorom Agencije za strukovno obrazovanje Milom Živčićem o učešću strukovnih škola iz Livanjskog kantona te stvorila preduvjete da najbolji srednjoškolci iz tok kantona isprobaju i pokažu svoje vještine na idućem takmičenju.

Tokom tri dana takmičenja učestvovalo je više od 200 strukovnih škola. Uz podršku 350 profesora i mentora takmičilo se 405 najboljih učenika u 46 strukovnih disciplina - od onih tradicionalnih, kao što su pekarstvo, zidarstvo, cvjećarstvo, pa do savremenih poput administracije IT sistema i interdisciplinarnih poput robotike.

Strukovna takmičenja prepoznata su na nacionalnom i evropskom nivou kao važan mehanizam promocije izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja te je potrebno da i škole Livanjskog kantona krenu u ovom smjeru, saopćeno je iz Vlade tog kantona.

Inače, takmičenje ''WorldSkills Croatia 2023.'' otvorio je ministar nauke i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs, koje je održavalo od 10. do 12. maja u prostoru Zagrebačkog velesajma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.