AKCIJA START

Šta je policija pronašla kod uhapšenog Karišika: Kakvu tajnu krije skupocjeni "Rolex"

Vrijednost 248 mašina za rudarenje kriptovaluta iznosi približno 1.200.000 dolara

Elmedin Karišik. MUP KS

M. Aš.

15.5.2023

Sud BiH odredio je krajem prošle sedmice pritvor za četiri osobe uhapšene u akciji "Start", a koje su proveli pripadnici MUP-a KS, prema nalogu tužilaštava BiH i KS.

Svi u pritvoru

Riječ je o uhapšenima Elmedinu Karišiku, vlasniku firme „Plaza“, Mehmedu Dediću, vlasniku kompanije "Arijans" Sarajevo, Seidu Hadžibajriću, sinu Ibrahima Hadžibajrića, i Emini Rogo.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za organizirani kriminal i pranje novca, a razotkrile su ih Sky poruke.

U ovoj akciji uhapšeni su i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, te sekretarka Alma Destanović i njima je određen pritvor.

Istovremeno, Sud je donio rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcija.

U pretresima su, između ostalog, pronađeni novac u iznosu od gotovo 200.000 KM u različitim valutama (44.950 KM, 64.950 eura, 11.195 AED, 11.450 RUB), skupocjeni nakit, tri pištolja, više stotina komada municije, 248 mašina za rudarenje kriptovaluta - vrijednost samih uređaja iznosi približno 1.200.000 dolara, te značajne količine sredstava u kriptovalutama.

Za devet fizičkih i šest pravnih lica Državna agencija za istrage i zaštitu izvršila je privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 429.820 KM i 82.289 eura.

Šest vozila

Privremeno je oduzeto i šest luksuznih putničkih motornih vozila (Audi, 2 Mercedesa, BMW, VW Tiguan, Peugeot).

Međutim, prema informacijama „Avaza“, sporni su pronađeni skupocjeni satovi, prije svega kod uhapšenog Karišika. Riječ je o satu „Rolex“, čija je serija limitirana.

Provjerava se je li ovaj sat ukraden, a zatim putem crnog tržišta, za manje pare, završio u rukama mladog „biznismena“. Postoji sumnja da su članovi bande „Pink Panter“ ovaj sat ukrali u jednoj od stranih država. Ali je pitanje kako je završio kod Karišika. Vrijednost sata viša je od 50.000 KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.