EKIPE NA TERENU

Na području USK obilne padavine uslovile porast vodostaja

U gradu Bihaću vodostaj rijeke Une iznosi 142 cm, (kritična tačka je 100 cm)

U općini Sanski Most, vodostaj rijeke Sane iznosi 343 cm, (kritična tačka je 380 cm). Fena

FENA

16.5.2023

Na području Unsko-sanskog kantona obilne padavine uslovile su porast vodostaja svih rijeka, što je prouzrokovalo brojne probleme u nekolikom općina i gradova kantona, potvrdili su Feni iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Usljed poplava, Općina Sanski Most jučer je proglasila i stanje prirodne nesreće, kazala je Feni glasnovogovnica FUCZ Majda Kovač.

Najteže pogođen Kulen Vakuf

Dodala je da FUCZ za sada nije imala zahtjeva za opremom i ljudstvom od ugroženih područja.

Što se tiče grada Bihaća, najozbiljnija situacija nakon obilnih padavina sinoć je bila u bihaćkom naselju Kulen Vakuf. Gdje je poplavljeno dvadesetak objekata, a tim za spašavanje Službe civilne zaštite grada Bihaća, koji je jučer evakuirao dvije mještanke, i dalje su na terenu i pružaju pomoć ugroženima.

- Zbog vanrednih okolnosti privremeno je obustavljeno odvijanje nastavnog procesa. Probleme predstavljaju i oborinske vode, odnosno aktiviranje klizišta. Osigurane su i vreće za pijesak, dok vodu za piće konzumiraju iz cisterne. Timovi bihaćke Službe civilne zaštite intervenisali su i u naseljima Pecikovići, Pokoj i Klisa. Prema posljednjim informacijama, zbog izlijevanja vode iz riječnog korita u naselju Pokoj i Klisa ugrožene su i putne komunikacije - navodi se u sinoćnjem izvještaju o stanju prirodnih i drugih nesreća na području FBiH.

U općini Sanski Most, u mjestu Alagića Polje rijeka Bliha je poplavila jedan dio područja pomenutog naselja i ugrozila 15-ak stambenih i pomoćnih objekata. Tako da je tim za spašavanje Službe civilne zaštite evakuirao dvije porodice dok su druge porodice same snašle.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću

U gradu Bihaću vodostaj rijeke Une iznosi 142 cm, (kritična tačka je 100 cm). Padavine: 44 l/m2.

U općini Sanski Most, vodostaj rijeke Sane iznosi 343 cm, (kritična tačka je 380 cm). Padavine: 40 l/m2.

Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je dvije tehničke intervencije i to jedna na ispumpavanju vode iz objekta i druga na sapiranju blata sa kolovoza. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije tehničke intervencije na ispumpavanju vode iz objekata.

U općini Sanski Most, Vatrogasna jedinica općine Sanski Most vršila je prevoz vreća za pijesak na područja ugrožena poplavama. U saradnji sa pripadnicima Službe civilne zaštite obavljali su i druge poslove u pomoći stanovništvu ugroženom od poplava, izgradnja nasipa, zaštita objekata, kazali su Feni iz FUCZ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.