"AVAZ" NA LICU MJESTA

Varhelji poručio Dodiku: Saveznici EU ne putuju u Moskvu

Dodao je kako EU čelnici žele BiH kao partnera i da bude članica EU

Oliver Varhelji. Fena

Nerma Ajnadžić

17.5.2023

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) prisustvovao je Političkom forumu o EU integracijama Bosne i Hercegovine zajedno s članovima kolegija i predstavnicima klubova i delegata oba doma PSBiH, kao i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. 

Na press konferenciji Varhelji je rekao da je zadovoljan radom i inicijativom novog saziva Vijeća ministara, kako bi se ispunilo 14 prioriteta koje BiH ima pred sobom da bi postala članica Evropske unije. 

Ubrzana dinamika ka EU putu

- Pojasnit ću zašto je važno ovo tijelo i imati ovakav forum i da predstavlja znak novog i drugačijeg pristupa i ubrzane dinamike ka EU putu. BiH je dobila status zemlje kandidata i to je predstavljalo okidač onoga što radimo danas i u narodnom periodu - rekao je komesar Varhelji.

Dodao je kako EU čelnici žele BiH kao partnera i da bude članica EU.

- Vi svjedočite angažmanu koji je snažan i koji će dovesti, nadam se, do konkretnih rezultata. Ono što sam vidio i čuo danas, dokaz je rada ovog saziva vlasti na svim nivoima. Na nivou BiH je nezapamćeno brzo formirana vlast u rekordnom roku, da se usvojio budžet, pa uspostavljena vlast u FBiH i nižim nivoima. Kandidatski status je bio ključni faktor u ovim dešavanjima i nadam se da će ovo biti dodatni motiv da se 14 ključnih prioriteta ispuni za ulazak u članstvo u EU - kazao je Varhelji.

"Ova vlada donosi potrebne rezultate"

Dokaz da će novi saziv Vijeća ministara raditi na ovim pitanjima, kaže, jeste i sjednica Vijeća ministara gdje su riješena mnoga pitanja koja su se dugo čekala, a u vezi s vladavinom prava.

- Ova vlada već donosi potrebne rezultate. Radimo sa svima koji imaju odgovornost i nadležnost i to je odraz ovog Političkog foruma. Vrlo lako smo pridobili predsjedavajuću i ona je predstavila jedan inkluzivan plan, gdje je predložila aktere koji će raditi na realizaciji ovih pitanja. Imat ćemo, nadam se, bržu dinamiku kada imamo jasno definisane zadatke i prioritete. Ohrabren sam opredjeljenjem koje je iskazano da bude zemlja saveznik. U doba agresije Rusije protiv Ukrajine, trebaju nam saveznici. Moram uputiti poruku koja se ne odnosi samo na BiH, nego na zemlje kandidate. Neće biti prečica i popuštanja već se rezultati moraju ostvariti - jasan je bio Varhelji.

"Saveznici EU ne putuju u Moskvu"

Na novinarsko pitanje o predsjedniku RS Miloradu Dodiku koji se u Rusiji sastajao s predsjednikom Vladimirom Putinom, Varhelji je bio jasan i poručio kako oni koji su saveznici EU ne putuju u Moskvu.

- Kad je riječ o posjeti Rusiji, naši saveznici ne idu u Rusiju. Naša podrška je tu i zato sam ovdje. Trebaju nam konkretni rezultati - zaključio je Varhelji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.