PODRŠKA

Evropska komisija potvrdila spremnost da podrži BiH u realizaciji 14 ključnih prioriteta

Učesnici su istakli važnost odluke Evropskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Sa današnjeg sastanka. Fena

FENA

17.5.2023

Evropska unija, koju je predstavljao evropski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koje je predstavljala predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, organizirali su i kopredsjedali prvim političkim forumom između Evropske unije i Bosne i Hercegovine na visokom nivou.

Forumu su prisustvovali članovi Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova, predsjednici vlada Federacije BiH i Republike Srpske, premijeri deset kantona Federacije BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Učesnici su istakli važnost odluke Evropskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i ovu odluku smatraju novim poticajem za provođenje neophodnih reformi.

Shodno tome, učesnici su razgovarali o usaglašavanju i utvrđivanju prioritetnih reformi nužnih kako bi BiH ostvarila napredak na evropskom putu, posebno u smislu ispunjavanja uslova za otvaranje pristupnih pregovora što je prije moguće.

Također, učesnici su podsjetili na „Smjernice, principe i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022.-2026.“, kao i na „Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na evropskom putu“ od 12. juna - saopćeno je iz Delegacije EU U BiH.

Učesnici su još jednom potvrdili da će se rukovoditi Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine i Analitičkim izvještajem, kao i naknadnim izvještajima za zemlju.

Dodaje se da su učesnici nedvosmisleno istakli teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati, Srbi kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine.

Set hitnih rezultata u skladu s 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije je dogovoren.

Također, učesnici su potvrdili svoju opredijeljenost za stvaranje ambijenta pogodnog za realizaciju reformi/jačanje saradnje u smislu usaglašenog pristupa svih nivoa vlasti kroz Mehanizam koordinacije.

Evropska komisija je potvrdila svoju kontinuiranu spremnost da, kroz finansijsku i tehničku pomoć, podrži BiH u realizaciji 14 ključnih prioriteta.

Učesnici su saglasni da se Forum ponovo sazove za šest mjeseci - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.