ALARMANTNO

Zašto se ne rješava problem ilegalne sječe u KS: Masovno se izvlače stabla iz šuma, niko ne odgovara

Velika količina stabala isječena je upravo na šumskom putu prema planinarskom domu „Kraljevac“

Izgradnja sportskog centra na Bjelašnici. N. Šaljić

Piše: Eldar Abaz

18.5.2023

Nakon pisanja medija da se na Bjelašnici i u okolnim mjestima u Kantonu Sarajevo nelegalno sijeku šume, ekipa „Avaza“ obišla je ova područja kako bismo se uvjerili kakvo je stanje na terenu. Nekadašnji ministar privrede KS Adnan Delić je u toku prošle godine istakao da je ovo veliki problem s kojim se KS suočava te da će svi oni koji ilegalno sijeku šumu biti sankcionirani.

Bez dozvole

Međutim, koliko je poznato, za ilegalnu sječu šume još niko nije odgovarao.

Kako je objavljeno u medijima, sportski centar koji se gradi na Bjelašnici nema dozvolu za sječu šume, barem ne za količinu koja je već posječena. Jasno je da se gradi poslovno-sportski centar, a da je investitor Općina Trnovo, te da je velika količina zemljišta očišćena zbog izgradnje.

Također, čisti se i površina oko apartmana, kako bi se zemljište proširilo za gradnju, ali nepoznato je da li je riječ o ilegalnoj sječi.

Ilegalna sječa šume za potrebe apartmana - Avaz
Sječa šume za privatne potrebe - Avaz
Dnevni avaz
Ilegalna sječa šume za potrebe apartmana - Avaz
Sječa šume za privatne potrebe - Avaz
+4

Na naše upite u vezi s ovom temom iz Ministarstva privrede KS nisu odgovorili do zaključenja ovog izdanja.

Izvlačenje stabala

Ilegalna sječa šuma nije zastupljena samo kada je riječ o velikim projektima i investicijama već i kada je riječ o privatnim objektima, odnosno pojedincima koji sijeku šumu zbog prodaje.

Nakon što je ekipa „Avaza“ obišla Bjelašnicu, ali i Igman, otišli smo i do Hadžića, odakle su nas mještani uputili prema Tarčinu, odnosno prema lokalitetu koji se nalazi blizu planinarskog doma „Kraljevac“, te planinarskom domu „Stanari“, jer, kako su istakli, na području ove općine postoji veliki broj mjesta u šumi odakle mještani izvlače drva.

Velika količina stabala isječena je upravo na šumskom putu prema planinarskom domu „Kraljevac“. Iako je makadamski put, te u potpunosti zarastao, jasno su vidljivi tragovi kamiona i teretnih vozila koji dolaze kako bi izvlačili stabla.

Spremno za utovar

Ekipa “Avaza“ zatekla je veliku količinu isječenih stabala, spremnih za utovar na kamione. Do zaključenja ovog izdanja nismo uspjeli doći do informacije da li drva sijeku mještani ili neko treće lice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.