"AVAZ" U KRAJINI

Bećirović u Bosanskoj Krupi: Pokrenuli smo konkretne aktivnosti, kako bismo ublažili posljedice prirodne nesreće

Želim naglasiti da sam i u prethodnim danima bio u direktnoj komunikaciji kao član Predsjedništva BiH, s krajiškim gradonačelnicima i načelnicima

Denis Bećirović. Avaz

Nerma Ajnadžić

18.5.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas je u posjeti poplavljenoj Krajini. U Bosanskoj Krupi se susreo i s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem te gradonačelnikom Arminom Halitovićem, a nakon toga je dao izjavu.

- Želim naglasiti da sam i u prethodnim danima bio u direktnoj komunikaciji kao član Predsjedništva BiH, s krajiškim gradonačelnicima i načelnicima. I u prethodnim danima sam preduzeo određene aktivnosti, a evo danas sam u cjelodnevnoj posjeti brojnim mjestima u Unsko-sanskom kantonu – rekao je Bećirović.

Angažman OS BiH

Istakao je da Predsjedništvo BiH, a i on kao član tog tijela, pripremilo potrebne odluke ukoliko se jedinice lokalne samouprave opredijele za to da se angažuju i Oružane snage BiH.

- Za OS BiH smatram da uvijek trebaju biti na usluzi, kao što i jesu, na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Jutros sam u proceduru na Predsjedništvu BiH uputio i prijedlog da zakažemo vanrednu sjednicu povodom ovih poplava i predložio sam da u početnoj fazi Vijeće ministara izdvoji dva miliona za poplavljena područja u USK i već danas imamo prvi rezultat. Već danas imamo prvi rezultat da je Predsjedništvo BiH izdvojilo milion KM – kazao je Bećirović.

Komunikacija s EU

Mišljenja je da se može uspostaviti komunikacija i sa specijalnim predstavnikom EU, jer kada se utvrdi visina šteta, EU također može pomoći lokalnom stanovništvu.

- Osim što smo bili na licu mjesta, razgovarali s ljudima, kada je riječ o državnom nivou pokrenuli smo konkretne aktivnosti, kako bismo ublažili posljedice prirodne nesreće.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.