JEDINSTVENA U EVROPI

Una poplavila kuće, ali ne i džamiju, ef. Ćehić kaže: Kada se voda približi pragu džamije, znamo da slijedi povlačenje!

Legenda je od starina ovdje, da je voda samo jednom u historiji došla do džamijskog praga i više nikada, kaže ef. Ćehić

Džamija u Bosanskoj Otoci nije poplavljena - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Mujo ef. Ćehić: Nama je to signal - Avaz
+6
E. T.

18.5.2023

Poplave koje su prethodnih dana pogodile Krajinu još jedanput su pokazale nemoć čovjeka u odnosu na majku prirodu. Nema te brane koja će stati ukraj vodi. 

Poplavljeni su brojni objekti, stambeni, ali i firme. U Bihaću, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Ključu, nivo rijeka se podizao. 

Na riječkom ostrvu

Međutim, jedna činjenica nikako ne može da ostane nezapisana. Gradska džamija u Bosanskoj Otoci, iako se nalazi na riječkom ostrvu, ostala je netaknuta. 

I to nije prvi put. 

Imam ove džamije Mujo ef. Ćehić, kaže za portal "Avaza" da džamija skoro nikada nije poplavila. 

- Nama je, trenutak kada voda dođe blizu džamijskog praga, dakle kada se približi džamiji, znak i da će voda stati, da će prestati rasti. Jer legenda je od starina ovdje, da je voda samo jednom u historiji došla do džamijskog praga i više nikada. 

Rušena četiri puta

Poslije toga uvijek su bili manji vodostaji, manje poplave i nema težih posljedica po džamiju nikada - kaže ef. Ćehić za portal "Avaza". 

Džamija na riječnom otoku, opasana rijekom Unom, jedina je džamija u Evropi koja se nalazi na takvom specifičnom mjestu.

Nakon što su Osmanlije osvojile Bosansku Otoku, prva džamija na adi u Bosanskoj Otoci napravljena je od drveta, a sagrađena 1565. godine. Ova džamija je svojevremeno rušena četiri puta od osvajača, ali isto toliko puta obnavljana. Posljednji put je srušena tokom agresije na BiH, a obnovljena 2001. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.