REFUNDIRAT ĆE TROŠKOVE

Ministarstvo zdravstva: Zbog poteškoća na KCUS-u MR pregledi mogući u drugim ustanovama

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je i dalje primilo pritužbe građana koji tvrde da i dalje nisu u mogućnosti obaviti svoje preglede, navode

KCUS. Fena

S. S.

18.5.2023

Zbog nefunkcionisanja MR aparata na KCUS-u iz Ministarstva obavještavaju: Zakazane, a neizvršene preglede građani mogu obaviti u bilo kojoj privatnoj ili javnoj zdravstvenoj ustanovi, uz refundaciju troškova preko ZZO KS.

- Poštovane građanke i građani, obraćamo vam se u vezi nedavnih događaja koji su se odnosili na privremeni prekid rada aparata za magnetnu rezonancu (MR) na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je pažljivo proučilo situaciju i želi vam pružiti potrebne informacije i smjernice.

Znatan broj poziva

U prethodna dva dana, primili smo znatan broj poziva građana koji su nas obavijestili o nedostupnosti aparata za MR na KCUS-u, kao i o vraćanju zakazanih pacijenata sa svojih termina. Nakon naše intervencije, primili smo dopis od menadžmenta KCUS-a u kojem se navodi da je navedeni aparat danas ponovno u funkciji, te da je prethodno bilo riječ o redovnom servisiranju. Odmah smo javnosti proslijedili ovu informaciju.

Međutim, nakon objave navedenog dopisa, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je i dalje primilo pritužbe građana koji tvrde da i dalje nisu u mogućnosti obaviti svoje preglede na MR aparatu - ističu u Ministarstva zdravstva KS.

Privremeni zastoj

U svjetlu ovih događaja, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić obaviještava sve građane koji su bili zakazani za MR pregled na KCUS-u, a nisu ga mogli obaviti zbog privremenog zastoja u radu aparata, da imaju mogućnost odlaska u bilo koju privatnu ili javnu registriranu zdravstvenu ustanovu radi obavljanja potrebnog pregleda.

- Ministarstvo zdravstva KS želi naglasiti da će troškovi obavljenih pregleda biti refundirani od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo - kaže se na kraju obavještenja iz ovog resornog ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.