ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE

Goganović: Posljednji put Heleza pozivam da se urazumi

U suprotnom ću sve javno iznijeti, a to će biti kraj njegove političke karijere, poručio je Goganović

Aleksandar Goganović i Zukan Helez. Printscreen

H. J. I.

19.5.2023

Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara Aleksandar Goganović izjavio je da resorni ministar Zukan Helez "nastavlja da urušava sistem odbrane u BiH, o čemu će obavijestiti nadležne institucije, parlamentarnog vojnog povjerenika i Komisiju za odbranu i bezbjednost, pa i komandanta EUFOR-a".

"Jeftini politički poeni"

- Nedopustivo je urušavanje sistema odlučivanja u Ministarstvu odbrane koje vrši Helez, budući da je sve definisano Zakonom o odbrani i internim pravilnicima. Helez smatra da na ovaj način dobija jeftine političke poene kod svog glasačkog tijela - ocijenio je Goganović za Srnu.

On je ukazao da je i prije u ovom ministarstvu bilo različitih problema, ali se niko od bošnjačkih predstavnika nije usudio da pređe "crvenu liniju" i dovede u pitanje opstanak i funkcionisanje sistema odbrane.

- Međunarodna zajednica je u proteklom periodu uložila značajne napore u izgradnju sistema odbrane u BiH, tako da ako Helez zbog svog neznanja, bahatosti i populizma želi sve to da uništi - neka mu je sa srećom, ali mu javno poručujem da ja u tome neću učestvovati, tako da ću o svemu obavijestiti i komandanta EUFOR-a - najavio je Goganović.

"Pozivao je na rat"

Goganović je istakao da Helez donosi odluke suprotno Zakonu o odbrani, usvaja pravilnike suprotno propisanim procedurama i bez saglasnosti zamjenika ministra odbrane, ponaša se kao da je Ministarstvo njegova privatna firma, a ne jedna od najozbiljnijih institucija u BiH.

- Posljednji put Heleza pozivam da se urazumi, u suprotnom ću sve javno iznijeti, a to će biti kraj njegove političke karijere. Pozivao je na rat, omalovažavao je snage EUFOR-a, a sada konkretnim potezima iznutra urušava sistem odbrane i doprinosi lošim međuljudskim odnosima. Gdje je granica? - upitao je Goganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.