BOLJA SITUACIJA

Voda se polako povlači, već vidljiva razmjera šteta u USK

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi je 284, a podsjetnik da je u srijedu zabilježen najviši ikada, te je bio iznad 350 centimetara

Sa lica mjesta. Fena

FENA

19.5.2023

Slabljenjem i prestankom padavina u posljednja dva dana, vodostaji svih rijeka u Unsko-sanskom kantonu (USK) se povlače ili stagniraju. Posljednji izmjereni vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća je 125 centimetara i stagnira, dok je samo prije dva dana evidentirano skoro pola metra više.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi je 284, a podsjetnik da je u srijedu zabilježen najviši ikada, te je bio iznad 350 centimetara.

Samo u ova dva grada, voda je prodrla u više od 600 stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata. Jasno je kako je velika šteta pričinjena i u Sanskom Mostu, te u Cazinu i Velikoj Kladuši gdje su također poplavljeni brojni objekti.

Velika je šteta i na poljoprivrednim parcelama i usjevima u svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona.

Premijer USK Mustafa Ružnić naveo je neke preliminarne procjene štete na stambenim i poslovnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima.

- Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo napravili su određene preliminarne procjene štete na poljoprivrednim gazdinstvima, a one iznose oko tri miliona KM. Kada su u pitanju štete na stambenim i poslovnim objektima, prve su procjene oko pet miliona maraka - izjavio je Ružnić.

Konstatirano je i kako će se posljedice ovih poplava prilično odraziti i na predstojeću turističku sezonu, s obzirom na brojne prinudne otkaze rezervacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.