KOD SANSKOG MOSTA

Stari Majdan ponovo stradao u poplavama: Voda je sve odnijela

Nažalost, ništa nije urađeno od tada kako bi se prevenirale poplave, pa se dogodila identična situacija, rekao je Džafić

Stari Majdan ponovo pod vodom. Zlatan Čekić / Nezavisne

S. S. / Nezavisne

19.5.2023

Mještani Starog Majdana, varošice koja je udaljena dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, nisu se pošteno oporavili od poplava koje su ih pogodile u decembru prošle godine, a snašla ih je nova katastrofa, piše Nezavisne.

U poplavama koje su se dogodile prije nekoliko dana stradalo je tridesetak stambenih objekata, a prema riječima Nusreta Džafića, predstavnika mjesne zajednice Stari Majdan, štetu su pretrpjeli isti mještani koji su oštećeni tokom decembra protekle godine.

Prevencija poplava

- Nažalost, ništa nije urađeno od tada kako bi se prevenirale poplave, pa se dogodila identična situacija. Rijeke Željeznica i Gračanica su se izlile iz svojih korita i poplavile veći dio mjesta. Količina vode bila je tolika da ih korita nisu mogla zadržati, pa se voda izlila na ulice i dvorišta - istakao je Džafić. Prema njegovim riječima, upozoravali su nadležne institucije kako bi se ovako nešto moglo dogoditi, ali je izostala pravovremena reakcija. Džafić kaže kako je korita rijeka neophodno očistiti i proširiti, te ih tako kapacitirati za prijem veće količine vode.

Također upozorava i da je voda potkopala temelje mosta na ulazu u mjesto, zbog čega je ugrožena sigurnost u odvijanju saobraćaja. Slika Starog Majdana prije nekoliko dana, kažu nam mještani, bila je apokaliptična i strašna, a sa vodenom stihijom bilo se nemoguće izboriti. Mještanin Husnija Hadžalić kaže kako mu je stradalo kompletno prizemlje kuće u čiju je sanaciju, nakon decembarskih poplava, uložio značajna sredstva.

- Promijenio sam tada podove i stolariju, ponovo radio zidove, a sada je bilo čak i gore. Opet sve treba iznova, šteta iznosi desetak hiljada maraka i ne znam šta više da radim. Pomoć ni od koga nisam dobio, već sam uložio vlastita sredstva, a nova poplava je sve odnijela - žali se Hadžalić.

Visinu štete tek treba procijeniti

Identična situacija je i u domaćinstvu Medihe Puškar, čija kuća je stradala u svim proteklim poplavama koje su zadesile Stari Majdan. I ovoga puta borba sa vodenom stihijom bila je bezuspješna, kaže vlasnica, a trajala je cijelu noć.

- Ne znam šta više da radim, kome da se obratim. U kući je neizdrživo živjeti jer se zidovi natope vlagom, nju je skoro nemoguće isušiti. Da mogu, odselila bih se odavde, ali nemam kud - žali se Puškar.

Mještani kažu da je voda prodrla u dosta stambenih objekata čiji vlasnici žive u inostranstvu, a visinu štete tek treba procijeniti.

Inače, u posljednjim poplavama u Sanskom Mostu stradalo je pedesetak stambenih objekata u više naseljenih mjesta. Načelnik ove općine Faris Hasanbegović kaže da preliminarne procjene govore o tome da je pričinjena šteta veća od dva miliona maraka.

- Očekujemo pomoć s viših razina vlasti i imamo obećanja da će ona biti realizovana. U narednom periodu očekuje nas sanacija stanja i pomoć građanima koji su prošli najgore - kazao je Hasanbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.