KEMAL EFENDIĆ

Ispovijest direktora Doma u Zenici u kojem je izbio požar za "Avaz": Udružili smo snage i spasili 75 života

Povrijeđene osobe su puštene na kućno liječenje, rekao je direktor Doma za stara i iznemogla lica u Zenici

Kemal Efendić. Avaz

S. S.

22.5.2023

U Domu za stara i iznemogla lica u Zenici sinoć je izbio veliki požar, a brzom reakcijom nadležnih spriječila se katastrofa.

Direktor ovog Doma Kemal Efendić je za portal "Avaza otkrio šta se sinoć dešavalo. 

- Sinoć oko 23 sata sam dobio poziv od radnika da je došlo do požara. Stigao sam tu i vidio veliki broj građana, veliki broj pripadnika Vatrogasne jedinice, veliki broj pripadnika Hitne pomoći, veliki broj radnika naše ustanove, koji su došli da pomognu da se evakuira svih 75 korisnika naše ustanove - rekao je Efendić.

Adekvatno evakuirani

Dodaje da se zahvaljući Bogu i svim nadležnim institucijama svi na vrijeme i adekvatno evakuirani.

- Nakon toga su smješteni u JU Penzionerski dom sa stacionarima ZDK, zatim u Studentski dom Univerziteta u Zenici, kao i Dom porodice, javne ustanove čiji je osnivač Grad Zenica. Nedugo nakon mog dolaska pridružio nam se i gradonačelnik Fuad Kasumović, predsjedavajući Gradskog vijeća. Svi smo udružili snage i sačuvali 75 ljudskih života - kazao je Efendić.

Nema nenadoknadive štete

Ističe da je rano da se govori o šteti.

- O šteti koja je nastala može se pričati kada se urade analize i procjene, a ono što me raduje da nismo imali nenadoknadivu štetu, odnosno ljudske živote. Moglo je otići u potpuno drugom pravcu i evo danas vraćamo neke u ovu ustanovu - istakao je Efendić.

Upitan kakvo je stanje uposlenika koji su sinoć povrijeđeni, on je kazao:

- One su sinoć bile na urgentnom bloku Kantonalne blonice Zenice, zajedno s jednim našim sugrađaninom, dvojicom pripadnika MUP-a, obišao sam ih sinoć nakon što se situacija smirila i oni su još sinoć pušteni na kućno liječenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.