ODRŽAVAJU SE U NEDJELJU

Živiničani biraju gradonačelnika: Da li će Kamenjakovića naslijediti bivši načelnik, bivši diplomata ili parlamentarac?

Nakon smrti gradonačelnika Samira Kamenjakovića u Živinicama su raspisani prijevremeni izbori za ovu funkciju

Aljić, Muhić i Kozarević. Facebook

22.5.2023

Nakon smrti gradonačelnika Samira Kamenjakovića u Živinicama su raspisani prijevremeni izbori za ovu funkciju, a oni će se održati u nedjelju.

Riječ je o jednoj veoma specifičnoj sredini, gdje su dešavali nesvakidašnji transferi, pa su SDP-ovci preko noći postajali dio SDA.

Iako se sedam kandidata prijavilo za borbu u bitku za mjesto prvog čovjeka Živinica ide pet kandidata. PDA i DF su u međuvremenu odustali od borbe za načelničko mjesto.

Pet kandidata

Građani Živinica će imati priliku birati između četiri kandidata koji dolaze iz političkih stranaka, a to su Ibrahim Čaušević iz stranke Glas naroda BiH, Zoran Knežević ispred Građanskog saveza, zatim aktuelni v.d. gradonačelnika Began Muhić iz SDA, te Hajrudin Kozarević iz SDP-a kao i nezavisni kandidat Asim Aljić.

Prema prognozama najveća borba bi se trebala voditi između Begana Muhića, bivšeg visokog funkcionera SDA, a sada nezavisnog kandidata Asima Aljića i zastupnika u Parlamentu FBiH Hajrudin Kozarevića.

Aljić je, između ostalog, bio direktor Živinicetransa, šef Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove općine Živinice, ministar za boračka pitanja TK. Tri puta je bio kandidat za načelnika ove općine, jednom ga je savladao Hasan Muratović, tada kadar SDP-a, a drugi put Samir Kamenjaković, tada kadar SDP-a. Na prijevremenim izborima 2015. godine ostvario je pobjedu.

Asim Aljić je u borbi za ovu funkciju dobio podršku Naroda i Pravde.

Began Muhić je trenutni vršilac dužnosti funkcije gradonačelnika i dugogodišnji visoki funkcioner SDA. Riječ je o doktoru nauka iz oblasti poljoprivrede, koji je i stalni sudski vještak iz oblasti poljoprivredne struke.

Bez informacija o dva kandidata

U centru pažnje je bio prošle godine kada se kandidirao za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH dok je obnašao funkciju generalnog konzula BiH u Štutgartu, što je u suprotnosti s Izbornim zakonom. Centralna izborna komisija ga je tada sklonila sa liste.

Osim u Štutgartu, Muhić obnašao funkciju konzula i u Turskoj.

Hajrudin Kozarević je po struci doktor medicine, a posjeduje i specijalizaciju dijagnostičke radiologije, a zaposlenje ima u UKC Tuzla, na Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu.

Od 2012. do 2022. godine je bio vijećnik u Gradskom vijeću Živinica, a na oktobarskim izborima izabran je u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Glas naroda BiH je lokalna stranka, čiji je predsjednik Muhidin Čaušević ujedno i vijećnik GV Živinice, a o samom kandidatu za načelnika nije moguće pronaći bilo kakve podatke, kao i o kandidatu GS-a Zoranu Kneževiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.